Potvrđena presuda Mustafi Hasanbašiću: Napadaču na policiju 12 godina robije

Nebojša Tomašević
Potvrđena presuda Mustafi Hasanbašiću: Napadaču na policiju 12 godina robije

BANjALUKA - Mustafa Hasanbašić, zvani Muća (42) iz Tešnja u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno je osuđen na 12 godina zatvora zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca na koje je pucao u mjestu Glavice kod Doboja.

Ovo je treća presuda koja mu je izrečena, a ovom odlukom potvrđena mu je poslednja presuda Okružnog suda u Banjaluci. Hasanbašić je osim za pokušaj ubistva osuđen za  prinudu, nedozvoljenu proivodnju oružja ili eksplozivnih maetrija i neovlašten promet drogom. Osim zatvorske kazne sud mu je izrekao i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je vijeće  odbilo žalbu odbrane kao neosnovanu te potvrdilo presudu Okružnog suda u Banjaluci.

Hasanbašiću  je do sada dva puta ponavljano suđenje jer je Vrhovni sud RS ukidao presude.  Prvo je bio osuđen na 14 godina, da bi nakon ukidanja presude u ponovljenom postupku dobio godinu manje. Ta poslednja presuda ukinuta je po žalbi Tužilaštva pa je suđenje ponovljeno, nakon čega je dobio 12 godina zatvora i ta kazna sada je pravosnažna.

Prema presudi, Hasanbašić je zajedno sa  Benjaminom Ćostovićem  9. marta  2018. godine napao policijsku patrolu  u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović.  Ćostović je priznao krivicu i osuđen je na godinu i po zatvora. U presudi se navodi da su Hasanbašić i Ćostović napali policijsku patrolu u mjestu Glavica kod Doboja kada su ih policajci  uočili da konzumiraju i prepakuju drogu, odnosno spid i amfetamin. Droga je bila Hasanbašićevo vlasništvo.

- Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio  paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - navodi se u presudi.

Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel, a tokom vožnje  prema njemu je usmjerio oružje i prijetiio mu da će ga ubiti.

Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te krenuo da bježi. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen.

Dosije

Mustafa Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela i više puta je dolazio u sukob sa zakonom zbog čega je i osuđivan. Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana