Потврђена оптужница за пореску утају више од 50.000 КМ

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Суд БиХ данас је потврдио оптужницу против више лица у предмету "Бранко Мичић и други", којом се терете за утају пореза вишу од 50.000 КМ, превару и несавјестан рад у служби.

Оптужени су Бранко Мичић, Марио Марић, правно лице "Глобекс Табак" из Бањалуке, Новак Станић, Душан Вукотић и Мирослав Ракић.

У оптужници се наводи да су Мичић као власник "Глобекс Табака", Марић као одговорно лице ове фирме и Станић, у фебруару прошле године постали чланови групе која је организована ради извршења кривичног дјела пореска утаја, односно ради организације фиктивног износа дувана са циљем подношења захтјева за поврат акцизе ради прибављања имовинске користи.

Према оптужници, Душан Вукотић је с предумишљајем помагао Марићу на начин да му је ставио на располагање средства за чињење кривичног дјела, док је Ракић у својству службеног лица у Управи за индиректно опорезивање БиХ свјесним кршењем закона и других прописа, те пропуштањем дужности надзора, очигледно несавјесно поступио у вршењу дужности.

Усљед тога је наступила тежа повреда права другог односно имовинска штета на начин да је Марић, у намјери да оствари право на промет по основу индиректних пореза – акциза, поднио захтјев за поврат неистинитог садржаја са исказаним износом који прелази 50.000 КМ, наведено је у оптужници.

У оптужници се наводи да је Марић у својству одговорног лица избјегао давања прописана пореским законодавством БиХ непружањем захтијеваних и пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа пореске обавезе.

Износ утајеног пореза прелази 50.000 КМ, док је правно лице "Глобекс Табак" располагало противправно оствареном имовинском користи, наведено је у оптужници Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана