Potvrđena optužnica za poresku utaju više od 50.000 KM

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Sud BiH danas je potvrdio optužnicu protiv više lica u predmetu "Branko Mičić i drugi", kojom se terete za utaju poreza višu od 50.000 KM, prevaru i nesavjestan rad u službi.

Optuženi su Branko Mičić, Mario Marić, pravno lice "Globeks Tabak" iz Banjaluke, Novak Stanić, Dušan Vukotić i Miroslav Rakić.

U optužnici se navodi da su Mičić kao vlasnik "Globeks Tabaka", Marić kao odgovorno lice ove firme i Stanić, u februaru prošle godine postali članovi grupe koja je organizovana radi izvršenja krivičnog djela poreska utaja, odnosno radi organizacije fiktivnog iznosa duvana sa ciljem podnošenja zahtjeva za povrat akcize radi pribavljanja imovinske koristi.

Prema optužnici, Dušan Vukotić je s predumišljajem pomagao Mariću na način da mu je stavio na raspolaganje sredstva za činjenje krivičnog djela, dok je Rakić u svojstvu službenog lica u Upravi za indirektno oporezivanje BiH svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, te propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti.

Usljed toga je nastupila teža povreda prava drugog odnosno imovinska šteta na način da je Marić, u namjeri da ostvari pravo na promet po osnovu indirektnih poreza – akciza, podnio zahtjev za povrat neistinitog sadržaja sa iskazanim iznosom koji prelazi 50.000 KM, navedeno je u optužnici.

U optužnici se navodi da je Marić u svojstvu odgovornog lica izbjegao davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih i pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreske obaveze.

Iznos utajenog poreza prelazi 50.000 KM, dok je pravno lice "Globeks Tabak" raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana