Потврђена оптужница против шест лица за организовани криминал у Тузли

Срна
Потврђена оптужница против шест лица за организовани криминал у Тузли

ТУЗЛА - Кантонални суд Тузла потврдио је оптужницу Кантоналног тужилаштва против шест лица за организовани криминал и друга кривична дјела у вези са незаконитостима у поступку приватизације, неиспуњавање уговорних обавеза и ускраћену вриједност инвестиција у хотел "Тузла", чиме је нанесена штета већа од 9,5 милиона КМ.

Оптужницом се Игор Погачар /57/ и Фадил Сарајлић /67/, обојица држављани Словеније, терете да су организовали и руководили групом за организовани криминал.

Амалија Симић /55/, Недим Хаџиграхић /59/ и Неџад Изић /61/ из Тузле оптужени су да су били чланови те групе и помагали Погачару и Сарајлићу у чињењу кривичних дјела.

Погачар, Сарајлић и Хаџиграхић се терете за кривична дјела организовани криминал у вези са преваром у привредном пословању и кривотворењем службене исправе, док су Симић и Изић оптужени за организовани криминал у вези са преваром у привредном пословању.

У оптужници је наведено да је штета која је чињењем ових кривичних нанесена привредном друштву хотел "Тузла" већа од 9,5 милиона КМ, саопштено је данас из Каноналног тужилаштва Тузланског кантона.

Оптужницом за кривично дјело несавјестан рад у служби терети се и бивши директор Агенције за приватизацију Тузланског кантона Зијад Хасанхоџић, али не као члан поменуте групе, а осумњичен је да, иако је требало, у том периоду није наложио извршење ниједне контроле и провјере улагања.

"Хасанхоџић је прихватио ревизорски налаз који није био базиран на документима који налаже Правилник. На тај начин је издао жРАМ инвестуж увјерење о извршеним обавезама и том правном лицу омогућио упис власништва над 67 одсто дионица хотела жТузлаж", наведено је у саопштењу.

Постоји сумња да су Погачар и Сарајлић организовали ову групу, која је од децембра 2007. до краја 2009. године предузимала низ радњи које су биле у циљу криминалног плана организатора групе.

Они су довели у заблуду одговорна лица у Кантоналној агенцији за приватизацију Тузланског кантона у погледу испуњавања обавеза из приватизацијског уговора, а која се односи на улагања у хотел "Тузла" у износу од 15 милиона КМ, чиме би преузели власништво над 67 одсто дионица хотела након уговорног преузимања обавеза од ортачке групе у којој су били радници овог хотела.

За чињење ових кривичних дјела осумњичени су користили више фирми - "РАМ инвест", у којем је одговорно лице Погачар и која је била фирма инвеститор, те "Конинт", "Еуросар" и фиктивна фирма "Сар холдинг", које су биле извођачи или подизвођачи радова и у којима је одговорна особа и суоснивач Сарајлић.

Тако су Погачар, Сарајлић и Хаџиграхић, који је био прокуриста у фиктивној фирми "Сар холдинг" и ангажован од Сарајлића да контролише извођење радова, стварали привремене ситуације у којима су навођени радови или услуге који никада нису извршени, односно лажно су приказивали стварне вриједности инвестиција како би правно лице "РАМ инвест" стекло већинско власништво над тузланским хотелом.

Како би прикрили стварне вриједности улагања, Амалија Симић као директор хотела је са Неџадом Изићем и његовом фирмом "Техноконсалтинг" закључила уговор о надозру над извођењем радова којим би прикривали улагања.

Са друге стране, Изић је као стални судски вјештак по упутствима Сарајлића три пута давао лажну процјену вриједности извршеног улагања на основу којих је Агенција за приватизацију Тузланског кантона донијела увјерење о испуњеним обавезама из приватизационог уговора.

У оптужници је, након обављених истражних радњи и вјештачења, утврђено да је стварни инвестирани износ био око 5,3 милиона КМ, док преостали износ већи од 9,5 милиона КМ никада није инвестиран у хотел.

"То је практично значило да је фирма жРАМ инвестж улагањем свега 5,3 милиона КМ, умјесто 15 милиона КМ, стекла већинско власништво над хотелом жТузлаж", наведено је у саопштењу.

Кантонално тужилаштво подсјећа да је ријеч о предмету високе корупције, а подизању оптужнице је претходила сложена и комплексна истрага током које је прикупљено готово 1.800 докумената који су доказна грађа, а значајан дио документације прибављен је путем међународне правне помоћи из Словеније и дијелом из САД.

Током истраге су обављени економско-финансијско, те електро, машинско и архитектонско-грађевинско вјештачење које је радио тим вјештака.

У оптужници је Кантоналном суду Тузла предложено поништење правног посла који се односи на различите уговоре у поступку приватизације, као и све правне посљедице које су произашле из уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана