Potvrđena optužnica protiv šest lica za organizovani kriminal u Tuzli

Srna
Potvrđena optužnica protiv šest lica za organizovani kriminal u Tuzli

TUZLA - Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv šest lica za organizovani kriminal i druga krivična djela u vezi sa nezakonitostima u postupku privatizacije, neispunjavanje ugovornih obaveza i uskraćenu vrijednost investicija u hotel "Tuzla", čime je nanesena šteta veća od 9,5 miliona KM.

Optužnicom se Igor Pogačar /57/ i Fadil Sarajlić /67/, obojica državljani Slovenije, terete da su organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal.

Amalija Simić /55/, Nedim Hadžigrahić /59/ i Nedžad Izić /61/ iz Tuzle optuženi su da su bili članovi te grupe i pomagali Pogačaru i Sarajliću u činjenju krivičnih djela.

Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić se terete za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave, dok su Simić i Izić optuženi za organizovani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da je šteta koja je činjenjem ovih krivičnih nanesena privrednom društvu hotel "Tuzla" veća od 9,5 miliona KM, saopšteno je danas iz Kanonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Optužnicom za krivično djelo nesavjestan rad u službi tereti se i bivši direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, ali ne kao član pomenute grupe, a osumnjičen je da, iako je trebalo, u tom periodu nije naložio izvršenje nijedne kontrole i provjere ulaganja.

"Hasanhodžić je prihvatio revizorski nalaz koji nije bio baziran na dokumentima koji nalaže Pravilnik. Na taj način je izdao žRAM investuž uvjerenje o izvršenim obavezama i tom pravnom licu omogućio upis vlasništva nad 67 odsto dionica hotela žTuzlaž", navedeno je u saopštenju.

Postoji sumnja da su Pogačar i Sarajlić organizovali ovu grupu, koja je od decembra 2007. do kraja 2009. godine preduzimala niz radnji koje su bile u cilju kriminalnog plana organizatora grupe.

Oni su doveli u zabludu odgovorna lica u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Tuzlanskog kantona u pogledu ispunjavanja obaveza iz privatizacijskog ugovora, a koja se odnosi na ulaganja u hotel "Tuzla" u iznosu od 15 miliona KM, čime bi preuzeli vlasništvo nad 67 odsto dionica hotela nakon ugovornog preuzimanja obaveza od ortačke grupe u kojoj su bili radnici ovog hotela.

Za činjenje ovih krivičnih djela osumnjičeni su koristili više firmi - "RAM invest", u kojem je odgovorno lice Pogačar i koja je bila firma investitor, te "Konint", "Eurosar" i fiktivna firma "Sar holding", koje su bile izvođači ili podizvođači radova i u kojima je odgovorna osoba i suosnivač Sarajlić.

Tako su Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić, koji je bio prokurista u fiktivnoj firmi "Sar holding" i angažovan od Sarajlića da kontroliše izvođenje radova, stvarali privremene situacije u kojima su navođeni radovi ili usluge koji nikada nisu izvršeni, odnosno lažno su prikazivali stvarne vrijednosti investicija kako bi pravno lice "RAM invest" steklo većinsko vlasništvo nad tuzlanskim hotelom.

Kako bi prikrili stvarne vrijednosti ulaganja, Amalija Simić kao direktor hotela je sa Nedžadom Izićem i njegovom firmom "Tehnokonsalting" zaključila ugovor o nadozru nad izvođenjem radova kojim bi prikrivali ulaganja.

Sa druge strane, Izić je kao stalni sudski vještak po uputstvima Sarajlića tri puta davao lažnu procjenu vrijednosti izvršenog ulaganja na osnovu kojih je Agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona donijela uvjerenje o ispunjenim obavezama iz privatizacionog ugovora.

U optužnici je, nakon obavljenih istražnih radnji i vještačenja, utvrđeno da je stvarni investirani iznos bio oko 5,3 miliona KM, dok preostali iznos veći od 9,5 miliona KM nikada nije investiran u hotel.

"To je praktično značilo da je firma žRAM investž ulaganjem svega 5,3 miliona KM, umjesto 15 miliona KM, stekla većinsko vlasništvo nad hotelom žTuzlaž", navedeno je u saopštenju.

Kantonalno tužilaštvo podsjeća da je riječ o predmetu visoke korupcije, a podizanju optužnice je prethodila složena i kompleksna istraga tokom koje je prikupljeno gotovo 1.800 dokumenata koji su dokazna građa, a značajan dio dokumentacije pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći iz Slovenije i dijelom iz SAD.

Tokom istrage su obavljeni ekonomsko-finansijsko, te elektro, mašinsko i arhitektonsko-građevinsko vještačenje koje je radio tim vještaka.

U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla predloženo poništenje pravnog posla koji se odnosi na različite ugovore u postupku privatizacije, kao i sve pravne posljedice koje su proizašle iz ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana