Потресне сцене на суђењу Чамберу: Мајка жртве у сузама оптуженог назвала убицом

Небојша Томашевић
Потресне сцене на суђењу Чамберу: Мајка жртве у сузама оптуженог назвала убицом

БАЊАЛУКА - "Убицо, убицо, пустите ме" плачући је викала мајка убијеног Душка Савановића (24) на оптуженог Далибора Чамбера (47) из Лакташа, а затим је загламила и на његовог адвоката Милоша Палексића говорећи му "како те није срамота да браниш убицу".

Све се десило у ходнику бањалучког Окружног суда на паузи суђења Чамберу кога терете за убиство суграђанина Савановића и покушај убиства Алексе Бабића (22). Видно потресену мајку судска полицајка је морала да држи да не приђе оптуженом. Док је плакала и галамила, Весна Савановић је кренула према Чамберу, али су је судски полицајци зауставили и смирили. 

Уплакана жена затим се окренула према адвокату Палексићу те га упитала зашто брани Чамбера.

- Срам те било, како можеш бранити убицу. Исти си као и он. Шта се петљаш у медицински посао - рекла је Весна.

Њен супруг Миодраг додао је да је Чамбер криминалац који је са собом стално носио оружје што показује да су његове намјере биле нечасне.

Након свега, судски полицајци смирили су ситуацију без инцидента, а на наставку суђења адвокат Палексић се извинио родитељима и замолио их да схвате да само ради свој посао.
Судија Драган Улетиловић замолио је све да се достојанствено понашају у суду те апеловао да се такве сцене не понављају како не би морао посезати за "непопуларним мјерама".

Током суђења, вјештак тужилаштва балистичар Саша Јојић утврдио је да чауре нађене на мјесту убиства Савановића одговарају пиштољу који је према оптужници одузет од оптуженог Чамбера.

- Поређењем спорних чаура са лица мјеста и оних испаљених из пиштоља "ЦЗ 99" које је доставило тужилаштво утврђено је да се подударају. Пиштољ је исправан и чауре нађене на лицу мјеста одговарају том оружју -појаснио је Јојић.

Окружни тужилац Александар Симоновић након вјештачења суду је предао више материјалних доказа међу којима и потврду о одузимању пиштоља "ЦЗ 99" од оптуженог Чамбера. Тиме је тужилаштво завршило презентовање доказа планираних по оптужници.

Чамберов адвокат Палексић најавио је саслушање оптуженог као свједока одбране. Између осталог, казао је да ће за свједока позвати и Милана Ђуђевића, а предложио је и неуропсихијатријско вјештачење Чамбера, као и вјештачење повреда које је он задобио кобне вечери.

Према оптужници, злочин за који је оптиужен Чамбер се догодио у новогодишњој ноћи, 31. децембра 2020. око 22.30 часова испред бензинске пумпе "Нис петрол" у Трну. 

Ту је дошло до сукоба између Чамбера и Милана Ђурђевића с једне и Бабића и Душка Савановића с друге стране. 

Чамбер је током сукоба прво пуцао на "мерцедес" у којем су били Савановић и Бабић, да би након њиховог заустављања и изласка из аута пуцао на Бабића и погодио га у лијево стопало те кренуо за њим. 

Савановић је тада кренуо за Чамбером те га ударио  песницом у главу и оборио на асфалт. 

Када је пао на леђа оптужени је из тог положаја испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега. 

Савановић је преминуо у болници.

Милан Ђурђевић је признао кривицу те је осуђен на годину затвора за помоћ учиниоцу кривичног дјела. 

Осуђен је јер је након злочина одвезао Чамбера с мјеста злочина те му помогао да сакрије пиштољ и друге трагове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана