Potresne scene na suđenju Čamberu: Majka žrtve u suzama optuženog nazvala ubicom

Nebojša Tomašević
Potresne scene na suđenju Čamberu: Majka žrtve u suzama optuženog nazvala ubicom

BANjALUKA - "Ubico, ubico, pustite me" plačući je vikala majka ubijenog Duška Savanovića (24) na optuženog Dalibora Čambera (47) iz Laktaša, a zatim je zaglamila i na njegovog advokata Miloša Paleksića govoreći mu "kako te nije sramota da braniš ubicu".

Sve se desilo u hodniku banjalučkog Okružnog suda na pauzi suđenja Čamberu koga terete za ubistvo sugrađanina Savanovića i pokušaj ubistva Alekse Babića (22). Vidno potresenu majku sudska policajka je morala da drži da ne priđe optuženom. Dok je plakala i galamila, Vesna Savanović je krenula prema Čamberu, ali su je sudski policajci zaustavili i smirili. 

Uplakana žena zatim se okrenula prema advokatu Paleksiću te ga upitala zašto brani Čambera.

- Sram te bilo, kako možeš braniti ubicu. Isti si kao i on. Šta se petljaš u medicinski posao - rekla je Vesna.

Njen suprug Miodrag dodao je da je Čamber kriminalac koji je sa sobom stalno nosio oružje što pokazuje da su njegove namjere bile nečasne.

Nakon svega, sudski policajci smirili su situaciju bez incidenta, a na nastavku suđenja advokat Paleksić se izvinio roditeljima i zamolio ih da shvate da samo radi svoj posao.
Sudija Dragan Uletilović zamolio je sve da se dostojanstveno ponašaju u sudu te apelovao da se takve scene ne ponavljaju kako ne bi morao posezati za "nepopularnim mjerama".

Tokom suđenja, vještak tužilaštva balističar Saša Jojić utvrdio je da čaure nađene na mjestu ubistva Savanovića odgovaraju pištolju koji je prema optužnici oduzet od optuženog Čambera.

- Poređenjem spornih čaura sa lica mjesta i onih ispaljenih iz pištolja "CZ 99" koje je dostavilo tužilaštvo utvrđeno je da se podudaraju. Pištolj je ispravan i čaure nađene na licu mjesta odgovaraju tom oružju -pojasnio je Jojić.

Okružni tužilac Aleksandar Simonović nakon vještačenja sudu je predao više materijalnih dokaza među kojima i potvrdu o oduzimanju pištolja "CZ 99" od optuženog Čambera. Time je tužilaštvo završilo prezentovanje dokaza planiranih po optužnici.

Čamberov advokat Paleksić najavio je saslušanje optuženog kao svjedoka odbrane. Između ostalog, kazao je da će za svjedoka pozvati i Milana Đuđevića, a predložio je i neuropsihijatrijsko vještačenje Čambera, kao i vještačenje povreda koje je on zadobio kobne večeri.

Prema optužnici, zločin za koji je optiužen Čamber se dogodio u novogodišnjoj noći, 31. decembra 2020. oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe "Nis petrol" u Trnu. 

Tu je došlo do sukoba između Čambera i Milana Đurđevića s jedne i Babića i Duška Savanovića s druge strane. 

Čamber je tokom sukoba prvo pucao na "mercedes" u kojem su bili Savanović i Babić, da bi nakon njihovog zaustavljanja i izlaska iz auta pucao na Babića i pogodio ga u lijevo stopalo te krenuo za njim. 

Savanović je tada krenuo za Čamberom te ga udario  pesnicom u glavu i oborio na asfalt. 

Kada je pao na leđa optuženi je iz tog položaja ispalio hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. 

Savanović je preminuo u bolnici.

Milan Đurđević je priznao krivicu te je osuđen na godinu zatvora za pomoć učiniocu krivičnog djela. 

Osuđen je jer je nakon zločina odvezao Čambera s mjesta zločina te mu pomogao da sakrije pištolj i druge tragove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana