Поново одгођено суђење бившем премијеру Српске Александру Џомбићу

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Суђење бившем премијеру Републике Српске Александру Џомбићу, кога терете за злоупотребу положаја у додјели милионског кредита преко Инвестиционо - развојне банке (ИРБ) Републике Српске зворничкој фирми "Енерголинија", опет је одгођено због недоласка вјештака машинске струке којег је анажовало тужилаштво.

Овај пут Цвијо Шмања, вјештак из Републичког завода за вјештачења Нови Сад, није дошао јер је заражен вирусом корона.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да тужилаштво у року од три дана треба да прибави и суду достави медицинску докиментацију као правдање  недоласка вјештака.

Протекла два рочишта такође су била одгађаја због недоласка поменутог вјештака. Шмања се на суђењу није појавио 12. јула због, како је обавијестио суд, унапријед планираног одмора. Тада је суду доставио  образложење да на рочиште од 24. јуна није дошао због болести.

Републичко тужилаштво Џомбића терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ РС одобрен  зворничкој фирми "Енерголинија".Према оптужници, он је био свјестан да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства. Џомбића оптужница између, осталог, терети да је  звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено.Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године постписао одлуку о одобравању кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана