Ponovo odgođeno suđenje bivšem premijeru Srpske Aleksandru Džombiću

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Suđenje bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću, koga terete za zloupotrebu položaja u dodjeli milionskog kredita preko Investiciono - razvojne banke (IRB) Republike Srpske zvorničkoj firmi "Energolinija", opet je odgođeno zbog nedolaska vještaka mašinske struke kojeg je anažovalo tužilaštvo.

Ovaj put Cvijo Šmanja, vještak iz Republičkog zavoda za vještačenja Novi Sad, nije došao jer je zaražen virusom korona.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da tužilaštvo u roku od tri dana treba da pribavi i sudu dostavi medicinsku dokimentaciju kao pravdanje  nedolaska vještaka.

Protekla dva ročišta takođe su bila odgađaja zbog nedolaska pomenutog vještaka. Šmanja se na suđenju nije pojavio 12. jula zbog, kako je obavijestio sud, unaprijed planiranog odmora. Tada je sudu dostavio  obrazloženje da na ročište od 24. juna nije došao zbog bolesti.

Republičko tužilaštvo Džombića tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja  zbog  kredita od 19.4 miliona KM koji je  preko IRB RS odobren  zvorničkoj firmi "Energolinija".Prema optužnici, on je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva. Džombića optužnica između, ostalog, tereti da je  zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća "Energolinija", koje je bilo prezaduženo.Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19.4 miliona,  a Džombić je  16. februara 2012. godine postpisao odluku o odobravanju kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana