Поновљено суђење Немањи Матијашу: Налаз потврдио замјену ДНК

Небојша Томашевић
Поновљено суђење Немањи Матијашу: Налаз потврдио замјену ДНК

БАЊАЛУКА - Налаз Агенције за форензичка испитивања и вјештачења при Министарству безбједности БиХ, која је утврдила је да је дошло до замјене ДНК Немање Матијаша са другим оптуженим Вањом Вуковићем, приложен је као доказ на поновљеном суђењу Матијашу у Окружном суду у Бањалуци.

Тај налаз је суду предао тужилац Александар Симоновић који је истакао да тај доказ иде у корист оптуженог.

На захтјев предсједника вијећа  Пане Гаврића, тужилац је прочитао мишљење из  налаза. Према том мишљењу, замијењени су ДНК профили Матијаша и Вуковића у налазу који је раније радио Завод за судску медицину Републике Српске.

Управо на основу ранијег ДНК налаза Матијаш је осуђен и провео је три и по године у затвору.  У поменутом налазу, како је прочитао тужилац, утврђено је да нема ДНК трага Матијаша у спорним траговима..

Приједорчанин је осуђен након што је у августу 2017. године ухапшен у аутомобилу “пасат” који је возио његов суграђанин Вања Вуковић. У овом аутомобилу, односно филтеру за ваздух, пронађен је пакет у којем се налазио хероин. Вуковић није негирао своју одговорност, али је Матијаш од старта тврдио да нема везе са кривичним делом које му је било стављено на терет и због којег је накнадно осуђен на исту казну као и Вуковић, односно пет година затвора.

Четири године након хапшења, Матијаш је за вријеме боравка у КПЗ Бањалука обавио ДНК тестирање које је потврдило да је током истраге његов ДНК замијењен са Вуковићевим. Након тога рјешењем суда је одређено да се Матијаш одмах пусти на слободу.

Тужилац Александар Симоновић у поновљеном поступку Матијашу, затражио је саслушање још четири свједока.

- С обзиром на овако битно измјењено стање, предлажем суду саслушање свједока. Не оспоравам тиме ДНК налаз, али сматрам да би требало да саслушамо свједоке да се утврде неке ствари,  као што су контакти оптуженог, чињенице о проналаску дроге   - изјавио је тужилац Александар Симоновић.

Адвокат Гордан Јовишевић подсјетио суд да се у складу са Законом о кривичном поступку РС оптужени не може довести у тежи положај у односу на онај у којем је већ био током ранијег суђења. Одбрана је подсјетила и на рјешење којим је уважен захтјев за понављање поступка против Матијаша у којем се између осталог наводило да су нови докази, тачније налаз ДНК подобни да утичу на ослобађање оптуженог.

Суд је прихватио саслушање свједока, али је уједно истакао да ће се пазити на приговор одбране. Сви позвани свједоци међу којима је и инспектор Предраг Карановић, већ саслушавани током ранијег суђења након којег је Матијаш био осуђен на пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана