Ponovljeno suđenje Nemanji Matijašu: Nalaz potvrdio zamjenu DNK

Nebojša Tomašević
Ponovljeno suđenje Nemanji Matijašu: Nalaz potvrdio zamjenu DNK

BANjALUKA - Nalaz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu bezbjednosti BiH, koja je utvrdila je da je došlo do zamjene DNK Nemanje Matijaša sa drugim optuženim Vanjom Vukovićem, priložen je kao dokaz na ponovljenom suđenju Matijašu u Okružnom sudu u Banjaluci.

Taj nalaz je sudu predao tužilac Aleksandar Simonović koji je istakao da taj dokaz ide u korist optuženog.

Na zahtjev predsjednika vijeća  Pane Gavrića, tužilac je pročitao mišljenje iz  nalaza. Prema tom mišljenju, zamijenjeni su DNK profili Matijaša i Vukovića u nalazu koji je ranije radio Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske.

Upravo na osnovu ranijeg DNK nalaza Matijaš je osuđen i proveo je tri i po godine u zatvoru.  U pomenutom nalazu, kako je pročitao tužilac, utvrđeno je da nema DNK traga Matijaša u spornim tragovima..

Prijedorčanin je osuđen nakon što je u avgustu 2017. godine uhapšen u automobilu “pasat” koji je vozio njegov sugrađanin Vanja Vuković. U ovom automobilu, odnosno filteru za vazduh, pronađen je paket u kojem se nalazio heroin. Vuković nije negirao svoju odgovornost, ali je Matijaš od starta tvrdio da nema veze sa krivičnim delom koje mu je bilo stavljeno na teret i zbog kojeg je naknadno osuđen na istu kaznu kao i Vuković, odnosno pet godina zatvora.

Četiri godine nakon hapšenja, Matijaš je za vrijeme boravka u KPZ Banjaluka obavio DNK testiranje koje je potvrdilo da je tokom istrage njegov DNK zamijenjen sa Vukovićevim. Nakon toga rješenjem suda je određeno da se Matijaš odmah pusti na slobodu.

Tužilac Aleksandar Simonović u ponovljenom postupku Matijašu, zatražio je saslušanje još četiri svjedoka.

- S obzirom na ovako bitno izmjenjeno stanje, predlažem sudu saslušanje svjedoka. Ne osporavam time DNK nalaz, ali smatram da bi trebalo da saslušamo svjedoke da se utvrde neke stvari,  kao što su kontakti optuženog, činjenice o pronalasku droge   - izjavio je tužilac Aleksandar Simonović.

Advokat Gordan Jovišević podsjetio sud da se u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS optuženi ne može dovesti u teži položaj u odnosu na onaj u kojem je već bio tokom ranijeg suđenja. Odbrana je podsjetila i na rješenje kojim je uvažen zahtjev za ponavljanje postupka protiv Matijaša u kojem se između ostalog navodilo da su novi dokazi, tačnije nalaz DNK podobni da utiču na oslobađanje optuženog.

Sud je prihvatio saslušanje svjedoka, ali je ujedno istakao da će se paziti na prigovor odbrane. Svi pozvani svjedoci među kojima je i inspektor Predrag Karanović, već saslušavani tokom ranijeg suđenja nakon kojeg je Matijaš bio osuđen na pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana