Подигнута оптужница против 19 лица у предмету "Профит"

Срна
Подигнута оптужница против 19 лица у предмету "Профит"

САРАЈЕВО - Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је оптужницу против 19 лица у предмету "Профит" која их терети за организовани криминал, злоупотребу положаја, прање новца, превару у привредном пословању, те незаконито стечену имовинску корист од око 30 милиона КМ.

Оптужница је подигнута против Зијада Блекића, Едина Диздара, Армина Мулахусића, Давера Халилбеговића, Хасана Ћелама, Мухарема Бајрића, Рамиза Бибића, Насера Даце, Јасмина Јусуфранића, Смиљке Јусуфранић, Бранислава Петровића, Мирсада Имамовића, Едина Муфтића, Алена Мургуза, Елме Мулахусић, Едине Халилбеговић, Азре Блекић Аyдоган, Хамдије Зврко и Хусеина Зврке.

Они су осумњичени да су од 2006. до 2014. године организовали групу која је незаконито стекла имовинску корист од око 30 милиона КМ, и то фиктивном куповином дионица, манипулацијом на тржишту капитала, те извлачењем новца кроз фиктивне правне послове, саопштено је из кантоналног Тужилаштва.

Подизању оптужнице претходила је комплексна истрага Тужилаштва, а у оптужници која је прослијеђена Кантоналном суду у Сарајеву на потврђивање предложено је 196 свједока и више од 6.000 материјалних доказа.

Из овог тужилаштва подсјећају да је Суд још у фази истраге блокирао више од седам милиона КМ које су се налазиле на рачунима осумњичених и њихових фирми, а ријеч је о 24 рачуна отворена код девет банака и једног инвестиционог фонда.

У оптужници су поступајући тужиоци предложили одузимање имовинске користи стечене кривичним дјелом у вишемилионском износу.

Суду је предложено продужење притвора Зијаду Блекићу, Едину Диздару, Армину Мулахусићу и Јасмину Јусуфранићу, док је за остале осумњичене затражено продужење мјера забране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана