Podignuta optužnica protiv 19 lica u predmetu "Profit"

Srna
Podignuta optužnica protiv 19 lica u predmetu "Profit"

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 19 lica u predmetu "Profit" koja ih tereti za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju, te nezakonito stečenu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Jasmina Jusufranića, Smiljke Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elme Mulahusić, Edine Halilbegović, Azre Blekić Aydogan, Hamdije Zvrko i Huseina Zvrke.

Oni su osumnjičeni da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je nezakonito stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM, i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva, a u optužnici koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje predloženo je 196 svjedoka i više od 6.000 materijalnih dokaza.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je Sud još u fazi istrage blokirao više od sedam miliona KM koje su se nalazile na računima osumnjičenih i njihovih firmi, a riječ je o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda.

U optužnici su postupajući tužioci predložili oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom u višemilionskom iznosu.

Sudu je predloženo produženje pritvora Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću, dok je za ostale osumnjičene zatraženo produženje mjera zabrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana