Петковић признао зеленашење, пријетње и крађу, али каже да оптужница није тачна

Небојша Томашевић
Петковић признао зеленашење, пријетње и крађу, али каже да оптужница није тачна

БАЊАЛУКА – Мишо Петковић (43) из Добоја потврдио је данас у судници да је радници једне спортске кладионице у Бањалуци посудио новац уз „зеленашку” камату па је натјерао да му да шифре и кључ након чега је из кладионице однио цигарете и новац укупне вриједности близу 12.000 марака.

Он је у бањалучком Окружном суду након читања оптужнице рекао да „стоји иза кривичних дјела” која му стављају на терет и да је то урадио, али је истакао да  оптужница није тачна јер није помињао дјецу. Осим тога, након што му је судија рекао да не може да дозволи да му у посјете долази ванбрачна супруга јер ће бити свједок, Петковић је  најавио да ће ступити у штрајк глађу.

- Забрањује се јединој особи са којом сам у контакту и писмено и телефони да ме посјети. Ступам у штрајк глађу. Од данас немам адвоката, биће како пресудите - рекао је Петковић.

Предсједник судског вијећа судија Драган Улетиловић казао му је да он по закону мора имати адвоката те да се одлучи да ли  признаје дјело или не. Поучио га је да ће му, ако откаже браниоца,  суд одредити новог и  да уз консултацију са адвокатом може да призна дјело или да иде на споразум.

- Не можете рећи да признајете да сте урадили кривична дјела, а да је оптужница нетачна. Одлучите се или признајете или не - казао је Улетиловић.

Судија му је поручио да ако жели да откаже адвоката да суду мора послати писмено обавјештење, након чега је Петковић рекао да то разумије након чега је суђење настављено уводном ријечи тужиоца и одбране.

Тужилац Дијана Кукобат истакла је да ће доказати кривицу оптуженог, а Петковићев адвокат Александар Јокић је истакао да ће докази тужилаштва показати да се догађај није десио како пише у оптужници. Истакао је да се све заснива на изјави једног свједока.

Петковића Окружно тужилаштво терети да је Р. В. која је радила у спортској кладионици у бањалучкој  улици Царице Милице у септембру лани  позајмио  350 КМ уз услов да му на име камате врати још толико, а затим је пријетећи њој и дјетету натјерао да му да шифру и кључ кладионице из које је однио новац и цигарете вриједне 11.679 КМ.

Наводи се да је претходно мјесецима долазио у кладионицу која се и налази у згради гдје живи те је стекао повјерење раднице и сазнао да је она у веома тешкој материјалној ситуацији што је искористио. Према оптужници радницу је данима малтретирао и притискао те пријетио њој и дјетету тражећи да му врати новац. Истиче се да је  и једне прилике тражио да са њеним малољетним сином “као породица” оду до Лознице да он донесе кривотворене евре од  пријатеља што је она одбила.

Након тога Петковић јој је пријетио говорећи да зна сва њена кретања мјесто гдје живи, да јој је дневна камата 35 КМ. Тражио је од ње да врши уплате у кладионици у његово име, говорио јој да је лежао за убиство и да њему ништа није убити, да ником не смије говорити јер има добре везе и ради за полицију. Затим је крајем октобра по завршетку смјене позвао Р.В. и рекао јој  да дође до њега у кафић кладионице што је она учинила  и он јој је рекао да ће ту вече доћи ,,да се поигра са њом и њеним малољетним сином  који би могао постати цурица”.

Ту је вече Петковић пријетећи њој и дјетету навео  Р.В. да уђе у његово возило те је возио по Бањалуци пријетећи јој пиштољем који је стављао и између њених ногу.

- Пријетио да ће убити и њу и дијете ако му не да кључ од кладионице и шифре за аларм и сеф, те објасни начин дјеловања, а иста је то одбијала. Он јој је рекао да, ако не учини што тражи, ујутру нико неће остати жив на адреси њеног бившег супруга  код кога је ту ноћ одвела сина страхујући од Петковића. Радница кладионице му је због страха за свој и живот дјетета  дала шифру и  кључ од кладионице те објаснила начин дјеловања. Он јој је наредио да чува стражу и дао јој телефон. Када је она покушала да побјегне запријетио је да ће је убити па се она вратила. Петковић је затим маскиран и с рукавицама на рукама откључао кладионицу, деактивирао аларм и отворио сеф те узео 7.358 КМ и новац од ваучера у износу  3.155, цигаре разних робних марки у вриједности 1.165 КМ. Причинио је укупну штету од 11.679 КМ, а оштећеној запријетио да ће убити њу и њеног сина , ако било шта каже полицији – наведено је у оптужници.

Убиство

Мишо Петковић је вишеструко осуђиван и лежао је у затвору због убиства и силовања, крађе и разбојништава. Између осталог, добојски Окружни суд га је  осудио на 20 година затвора због силовања, убиства и разбојништва, а пресуда је у децембру 2011. године  постала правоснажна. Он је силовао комшију којег је затим усмртио сјекиром.

Због убиства је осуђен и у Новом Саду гдје добио 15 година затвора. Тај злочин је починио након што је током служења затворске казне по пресуди суда у Добоју побјегао у Србију са слободног викенда.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана