Petković priznao zelenašenje, prijetnje i krađu, ali kaže da optužnica nije tačna

Nebojša Tomašević
Petković priznao zelenašenje, prijetnje i krađu, ali kaže da optužnica nije tačna

BANjALUKA – Mišo Petković (43) iz Doboja potvrdio je danas u sudnici da je radnici jedne sportske kladionice u Banjaluci posudio novac uz „zelenašku” kamatu pa je natjerao da mu da šifre i ključ nakon čega je iz kladionice odnio cigarete i novac ukupne vrijednosti blizu 12.000 maraka.

On je u banjalučkom Okružnom sudu nakon čitanja optužnice rekao da „stoji iza krivičnih djela” koja mu stavljaju na teret i da je to uradio, ali je istakao da  optužnica nije tačna jer nije pominjao djecu. Osim toga, nakon što mu je sudija rekao da ne može da dozvoli da mu u posjete dolazi vanbračna supruga jer će biti svjedok, Petković je  najavio da će stupiti u štrajk glađu.

- Zabranjuje se jedinoj osobi sa kojom sam u kontaktu i pismeno i telefoni da me posjeti. Stupam u štrajk glađu. Od danas nemam advokata, biće kako presudite - rekao je Petković.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Dragan Uletilović kazao mu je da on po zakonu mora imati advokata te da se odluči da li  priznaje djelo ili ne. Poučio ga je da će mu, ako otkaže branioca,  sud odrediti novog i  da uz konsultaciju sa advokatom može da prizna djelo ili da ide na sporazum.

- Ne možete reći da priznajete da ste uradili krivična djela, a da je optužnica netačna. Odlučite se ili priznajete ili ne - kazao je Uletilović.

Sudija mu je poručio da ako želi da otkaže advokata da sudu mora poslati pismeno obavještenje, nakon čega je Petković rekao da to razumije nakon čega je suđenje nastavljeno uvodnom riječi tužioca i odbrane.

Tužilac Dijana Kukobat istakla je da će dokazati krivicu optuženog, a Petkovićev advokat Aleksandar Jokić je istakao da će dokazi tužilaštva pokazati da se događaj nije desio kako piše u optužnici. Istakao je da se sve zasniva na izjavi jednog svjedoka.

Petkovića Okružno tužilaštvo tereti da je R. V. koja je radila u sportskoj kladionici u banjalučkoj  ulici Carice Milice u septembru lani  pozajmio  350 KM uz uslov da mu na ime kamate vrati još toliko, a zatim je prijeteći njoj i djetetu natjerao da mu da šifru i ključ kladionice iz koje je odnio novac i cigarete vrijedne 11.679 KM.

Navodi se da je prethodno mjesecima dolazio u kladionicu koja se i nalazi u zgradi gdje živi te je stekao povjerenje radnice i saznao da je ona u veoma teškoj materijalnoj situaciji što je iskoristio. Prema optužnici radnicu je danima maltretirao i pritiskao te prijetio njoj i djetetu tražeći da mu vrati novac. Ističe se da je  i jedne prilike tražio da sa njenim maloljetnim sinom “kao porodica” odu do Loznice da on donese krivotvorene evre od  prijatelja što je ona odbila.

Nakon toga Petković joj je prijetio govoreći da zna sva njena kretanja mjesto gdje živi, da joj je dnevna kamata 35 KM. Tražio je od nje da vrši uplate u kladionici u njegovo ime, govorio joj da je ležao za ubistvo i da njemu ništa nije ubiti, da nikom ne smije govoriti jer ima dobre veze i radi za policiju. Zatim je krajem oktobra po završetku smjene pozvao R.V. i rekao joj  da dođe do njega u kafić kladionice što je ona učinila  i on joj je rekao da će tu veče doći ,,da se poigra sa njom i njenim maloljetnim sinom  koji bi mogao postati curica”.

Tu je veče Petković prijeteći njoj i djetetu naveo  R.V. da uđe u njegovo vozilo te je vozio po Banjaluci prijeteći joj pištoljem koji je stavljao i između njenih nogu.

- Prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef, te objasni način djelovanja, a ista je to odbijala. On joj je rekao da, ako ne učini što traži, ujutru niko neće ostati živ na adresi njenog bivšeg supruga  kod koga je tu noć odvela sina strahujući od Petkovića. Radnica kladionice mu je zbog straha za svoj i život djeteta  dala šifru i  ključ od kladionice te objasnila način djelovanja. On joj je naredio da čuva stražu i dao joj telefon. Kada je ona pokušala da pobjegne zaprijetio je da će je ubiti pa se ona vratila. Petković je zatim maskiran i s rukavicama na rukama otključao kladionicu, deaktivirao alarm i otvorio sef te uzeo 7.358 KM i novac od vaučera u iznosu  3.155, cigare raznih robnih marki u vrijednosti 1.165 KM. Pričinio je ukupnu štetu od 11.679 KM, a oštećenoj zaprijetio da će ubiti nju i njenog sina , ako bilo šta kaže policiji – navedeno je u optužnici.

Ubistvo

Mišo Petković je višestruko osuđivan i ležao je u zatvoru zbog ubistva i silovanja, krađe i razbojništava. Između ostalog, dobojski Okružni sud ga je  osudio na 20 godina zatvora zbog silovanja, ubistva i razbojništva, a presuda je u decembru 2011. godine  postala pravosnažna. On je silovao komšiju kojeg je zatim usmrtio sjekirom.

Zbog ubistva je osuđen i u Novom Sadu gdje dobio 15 godina zatvora. Taj zločin je počinio nakon što je tokom služenja zatvorske kazne po presudi suda u Doboju pobjegao u Srbiju sa slobodnog vikenda.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana