Пензионер новчано кажњен јер је због цигарете шутирао и тукао жену

Небојша Томашевић
Пензионер новчано кажњен јер је због цигарете шутирао и тукао жену

БАЊАЛУКА - Пензионер Десимир Ш. (83) из Бањалуке осуђен је у Основном суд у Бањалуци на новчану казну од 1.200 марака јер је на аутобуском стајалишту претукао С. Б. коју је хватао за врат и шутирао јер је хтјела да запали цигарету.

Казну је  дужан платити у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде. Уколико не плати изречену новчану казну, суд ће наредити њено принудно извршење, а ако новчана казна не буде наплаћена путем принудног извршења у року од годину, суд ће донијети одлуку о замјени новчане казне казном затвора на за сваких 50 КМ новчане казне одредиће један дан затвора.

Овај пензионер са завршеним медицинским факултетом, који је, иначе, раније осуђиван због крађа, био је оптужен да је 10. јула 2018. године, око 10.30 часова, на аутобуском стајалишту у близини једног тржног центра у Бањалуци физички напао С.Б. тако што ју је једном руком ухватио за врат, а другом руком за лице, а затим је оборио на тло.

Док је лежала на тлу, ногама и рукама ју је више пута ударио по глави и леђима, а када је покушавала да устане, није јој дозволио већ је наставио ударати и нанио јој повреде у виду крвног подлива прста лијеве руке, те нагњечења подлактице, у слабинском предјелу, у предјелу десног кољена, главе, те истегнуће десног скочног зглоба.

Према свједочењу жртве, она је тог дана била на пијаци, а затим дошла до аутобуске станице, те пришла клупи и спустила цекер, а након што је хтјела запалити цигарету, оптужени јој је цигарету „отео и бацио, те ју рукама ухватио за врат и оборио на бетон, газио ногама по длану лијеве руке, по леђима, а главу ударао о бетон и није јој дозвољавао да устане”.

Испричала је и да су јој грађани пришли у помоћ, а да је оптужени улетио у први аутобус и отишао.

Њене изјаве потврдио је и један од свједока који је присуствовао догађају.

Двједок О. М, је рекао да када је оштећена хтјела запалити цигарету, а одмах након тога оптужени и оштећена имали су вербални сукоб, гдје је оптужени говорио С. Б. да угаси цигарету.

Свједок наводи да је устала са клупе, те да је након тога оптужени гурнуо оштећену са клупе, гдје је иста пала на земљу на кољена и на лактове, а оптужени ју је пар пута ударио руком и ногом. Свједок истиче да је прије него што је полиција дошла, оптужени ушао у аутобус и отишао, те да је након што је полиција узела изјаве са лица мјеста, оштећену Б. С. одвела до хитне помоћи, те да су се ту разишле.

У правоснажној пресуди се истиче и да је на главном претресу саслушан и оптужени у својству свједока, а који је навео да је сједио на клупи аутобуске станице, те да је оштећена дошла и сјела између њега и једне дјевојке, а затим „запалила цигарету и дувала му у лице”, на шта је он прокоментарисао „да сам ја знао да ћете запалити цигарету, не бих овдје сјео”.

-Навео је и да му је оштећена упутила псовке, те почела да га гребе по глави и рукама, а затим да се нагиње ка њему, те да се почео бранити и кретати уназад а када је у једном тренутку осјетио да ће пасти на леђа, скочио је, а оштећена, пошто је била наслоњена на њега, полетјела и пала потрбушке, те се окретала и лупала главом о бетон – стоји у образложењу пресуде.

Његова одбрана такође је тврдила да је жена задобила повреде приликом „природног пада”.

Међутим, суд није прихватио ове наводе, уз образложење да су они у супротности са исказом других свједока али и судског вјештака медицинске струке.

Оштећена је са  имовинскоправним захтјевом упућена на парнични поступак.

Осуђени је дужан да плати трошкове поступка на име судског паушала износ од 500 КМ те на име извршеног вјештачења износ од 200 КМ у року од 30 дана по правоснажности пресуде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана