Penzioner novčano kažnjen jer je zbog cigarete šutirao i tukao ženu

Nebojša Tomašević
Penzioner novčano kažnjen jer je zbog cigarete šutirao i tukao ženu

BANjALUKA - Penzioner Desimir Š. (83) iz Banjaluke osuđen je u Osnovnom sud u Banjaluci na novčanu kaznu od 1.200 maraka jer je na autobuskom stajalištu pretukao S. B. koju je hvatao za vrat i šutirao jer je htjela da zapali cigaretu.

Kaznu je  dužan platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude. Ukoliko ne plati izrečenu novčanu kaznu, sud će narediti njeno prinudno izvršenje, a ako novčana kazna ne bude naplaćena putem prinudnog izvršenja u roku od godinu, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne kaznom zatvora na za svakih 50 KM novčane kazne odrediće jedan dan zatvora.

Ovaj penzioner sa završenim medicinskim fakultetom, koji je, inače, ranije osuđivan zbog krađa, bio je optužen da je 10. jula 2018. godine, oko 10.30 časova, na autobuskom stajalištu u blizini jednog tržnog centra u Banjaluci fizički napao S.B. tako što ju je jednom rukom uhvatio za vrat, a drugom rukom za lice, a zatim je oborio na tlo.

Dok je ležala na tlu, nogama i rukama ju je više puta udario po glavi i leđima, a kada je pokušavala da ustane, nije joj dozvolio već je nastavio udarati i nanio joj povrede u vidu krvnog podliva prsta lijeve ruke, te nagnječenja podlaktice, u slabinskom predjelu, u predjelu desnog koljena, glave, te istegnuće desnog skočnog zgloba.

Prema svjedočenju žrtve, ona je tog dana bila na pijaci, a zatim došla do autobuske stanice, te prišla klupi i spustila ceker, a nakon što je htjela zapaliti cigaretu, optuženi joj je cigaretu „oteo i bacio, te ju rukama uhvatio za vrat i oborio na beton, gazio nogama po dlanu lijeve ruke, po leđima, a glavu udarao o beton i nije joj dozvoljavao da ustane”.

Ispričala je i da su joj građani prišli u pomoć, a da je optuženi uletio u prvi autobus i otišao.

Njene izjave potvrdio je i jedan od svjedoka koji je prisustvovao događaju.

Dvjedok O. M, je rekao da kada je oštećena htjela zapaliti cigaretu, a odmah nakon toga optuženi i oštećena imali su verbalni sukob, gdje je optuženi govorio S. B. da ugasi cigaretu.

Svjedok navodi da je ustala sa klupe, te da je nakon toga optuženi gurnuo oštećenu sa klupe, gdje je ista pala na zemlju na koljena i na laktove, a optuženi ju je par puta udario rukom i nogom. Svjedok ističe da je prije nego što je policija došla, optuženi ušao u autobus i otišao, te da je nakon što je policija uzela izjave sa lica mjesta, oštećenu B. S. odvela do hitne pomoći, te da su se tu razišle.

U pravosnažnoj presudi se ističe i da je na glavnom pretresu saslušan i optuženi u svojstvu svjedoka, a koji je naveo da je sjedio na klupi autobuske stanice, te da je oštećena došla i sjela između njega i jedne djevojke, a zatim „zapalila cigaretu i duvala mu u lice”, na šta je on prokomentarisao „da sam ja znao da ćete zapaliti cigaretu, ne bih ovdje sjeo”.

-Naveo je i da mu je oštećena uputila psovke, te počela da ga grebe po glavi i rukama, a zatim da se naginje ka njemu, te da se počeo braniti i kretati unazad a kada je u jednom trenutku osjetio da će pasti na leđa, skočio je, a oštećena, pošto je bila naslonjena na njega, poletjela i pala potrbuške, te se okretala i lupala glavom o beton – stoji u obrazloženju presude.

Njegova odbrana takođe je tvrdila da je žena zadobila povrede prilikom „prirodnog pada”.

Međutim, sud nije prihvatio ove navode, uz obrazloženje da su oni u suprotnosti sa iskazom drugih svjedoka ali i sudskog vještaka medicinske struke.

Oštećena je sa  imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnični postupak.

Osuđeni je dužan da plati troškove postupka na ime sudskog paušala iznos od 500 KM te na ime izvršenog vještačenja iznos od 200 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana