Оптужени тужилац затражио изузеће поступајућег тужиоца јер га је раније пријавио полицији

Небојша Томашевић
Бранко Бјелајац
Foto: Глас Српске | Бранко Бјелајац

БАЊАЛУКА - Суспендовани тужилац бањалучког Окружног тужилаштва Бранко Бјелајац (61), оптужен за злоупотребу службеног положаја или овлаш’ења, у бањалучком Окружном суду је затражио изузеће поступајућег републичког тужиоца Горана Гламочанина због чега је за данас заказан почетак суђења одгођен.

Ово је било прво заказано рочиште у предмету против Бјелајца који је раније одбио да се изјасни о кривици. Одлуку o изузећу тужиоца Гламочанина донијеће главни тужилац Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, а док се о томе не одлучи, суђење неће бити настављено.

Бјелајац је против тужиоца Гламочанина поднио кривичну пријаву Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, те дисциплинску пријаву Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Бранилац оптуженог, адвокат Горан Бубић  је истакао да је МУП кривичну пријаву прослиједио Републичком тужилаштву.

- Они су формирали предмет и 21. фебруара ове године саслушали Бјелајца у својству свједока. Пријаве могу изазвати разумну сумњу у пристрасност поступајућег тужиоца. Овдје је изгледан  сукоб интереса - казао је бранилац оптуженог Бјелајца, адвокат Горан Бубић.

Други бранилац, Симо Тушевљак, изјавио је да не би било примјерено и прикладно да Гламочанин настави водити  поступак.

- Из моралних разлога бих се сам изузео да сам на вашем мјесту - рекао је Тушевљак тужиоцу.

Републичко Бранка Бјелајца терети да, у периоду од 5. марта 2015. до 23. јануара 2018. године у Бањалуци, обављајући функцију тужиоца није извршио службену дужност у предмету у којем је донесена пресуда која је постала правоснажна 23. јула 2014. године. Радило се о правоснажној пресуди изреченој Адису Дедићу за кривично дјело превара. Он је осуђен на условну казну од шест мјесеци затвора, с тим да се она неће извршити ако у року од двије године не учини ново дјело, а обавезан је и да оштећеном исплати одштету од око 3.700 КМ, што осуђени није урадио.

Бјелајца терете да није предузео ниједну процесну радњу по приједлогу оштећеног за покретање поступка опозивања условне осуде.

-Није ставио писмени приједлог надлежном суду за покретање поступка за опозивање условне осуде у законском року, већ је то учинио више од пола године након протека законских рокова. Оваквим поступањем окружног јавног тужиоца за оштећеног је наступила имовинска штета у износу од 3.732 КМ, а осуђеном прибављена корист јер неће издржавати казну затвора утврђену у условној осуди- прецизирано је у оптужници.

Додаје се да с обзиром на то да тужилац Бјелајац није предузео радње које је требао осуђени није одслужио казну затвора, нити је оштећеном исплаћена одштета.

Тужилац Бранко Бјелајац и раније сумњичен за лош рад, а против њега је Бањалучанка Злата Шећербеговић пријавила за несавјестан рад јер је скоро пет година у ладици држао њену пријаву против бившег супруга због избјегавања издржавања давања за малољетно дијете по правоснажној пресуди.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана