Optuženi tužilac zatražio izuzeće postupajućeg tužioca jer ga je ranije prijavio policiji

Nebojša Tomašević
Branko Bjelajac
Foto: Glas Srpske | Branko Bjelajac

BANjALUKA - Suspendovani tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Branko Bjelajac (61), optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaš’enja, u banjalučkom Okružnom sudu je zatražio izuzeće postupajućeg republičkog tužioca Gorana Glamočanina zbog čega je za danas zakazan početak suđenja odgođen.

Ovo je bilo prvo zakazano ročište u predmetu protiv Bjelajca koji je ranije odbio da se izjasni o krivici. Odluku o izuzeću tužioca Glamočanina donijeće glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a dok se o tome ne odluči, suđenje neće biti nastavljeno.

Bjelajac je protiv tužioca Glamočanina podnio krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, te disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Branilac optuženog, advokat Goran Bubić  je istakao da je MUP krivičnu prijavu proslijedio Republičkom tužilaštvu.

- Oni su formirali predmet i 21. februara ove godine saslušali Bjelajca u svojstvu svjedoka. Prijave mogu izazvati razumnu sumnju u pristrasnost postupajućeg tužioca. Ovdje je izgledan  sukob interesa - kazao je branilac optuženog Bjelajca, advokat Goran Bubić.

Drugi branilac, Simo Tuševljak, izjavio je da ne bi bilo primjereno i prikladno da Glamočanin nastavi voditi  postupak.

- Iz moralnih razloga bih se sam izuzeo da sam na vašem mjestu - rekao je Tuševljak tužiocu.

Republičko Branka Bjelajca tereti da, u periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine u Banjaluci, obavljajući funkciju tužioca nije izvršio službenu dužnost u predmetu u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 23. jula 2014. godine. Radilo se o pravosnažnoj presudi izrečenoj Adisu Dediću za krivično djelo prevara. On je osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, s tim da se ona neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne učini novo djelo, a obavezan je i da oštećenom isplati odštetu od oko 3.700 KM, što osuđeni nije uradio.

Bjelajca terete da nije preduzeo nijednu procesnu radnju po prijedlogu oštećenog za pokretanje postupka opozivanja uslovne osude.

-Nije stavio pismeni prijedlog nadležnom sudu za pokretanje postupka za opozivanje uslovne osude u zakonskom roku, već je to učinio više od pola godine nakon proteka zakonskih rokova. Ovakvim postupanjem okružnog javnog tužioca za oštećenog je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, a osuđenom pribavljena korist jer neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi- precizirano je u optužnici.

Dodaje se da s obzirom na to da tužilac Bjelajac nije preduzeo radnje koje je trebao osuđeni nije odslužio kaznu zatvora, niti je oštećenom isplaćena odšteta.

Tužilac Branko Bjelajac i ranije sumnjičen za loš rad, a protiv njega je Banjalučanka Zlata Šećerbegović prijavila za nesavjestan rad jer je skoro pet godina u ladici držao njenu prijavu protiv bivšeg supruga zbog izbjegavanja izdržavanja davanja za maloljetno dijete po pravosnažnoj presudi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana