Оптужени Богдан Вајукић свједочио о убиству: Признао да је тукао старца

Небојша Томашевић
Оптужени Богдан Вајукић свједочио о убиству: Признао да је тукао старца

БАЊАЛУКА - Богдан Вајукић (23) из Лакташа у бањалучком Окружном суду је признао да је Гојка Веселића (76) ударио песницом више пута, али да није знао да га је убио и да није планирао да почини злочин.

Испричао је да је тијело жртве склонио само да би имао времена да заштити породицу и да се планирао предати. Истакао је да те вечери није покушао да опљачка  Веселићеву комшиницу,  баку Даницу.

- Цијели дан сам пио и попио око 15 пива и седам децилитара ракије. Те вечери ме Дејан Поповић повезао у Лакташе, али ме оставио у близини Веселићеве куће у Кољанима. Отишао сам до њега да га питам да ме одвезе назад у Лакташе - рекао је Вајукић.

Додао је да га је Веселић прво обећао одвести, а затим рекао да не може.

- Рекао сам му "Ко те је...", а он ми одговорио "питај своје ку... кући ко њу је.." Тад сам га ударио песницом у лице или груди и пао је на фрижидер. Устао је и  ударио сам га још три пута, а затим  још два пута док је падао. Окренуо сам се и отишао кући  не знајући да сам га убио - казао је Вајукић.

Истакао је да је након неког времена дошла полиција, да су га испитивали за пљачку  Веселићеве комшинице и тукли да призна да ју је напао.

- Рекао сам им да нисам напао ту жену, али сам под присилом признао да јесам. Када су ме пустили отишао сам кући, а затим до Веселића да видим да ли жив јер ми било чудно да ме није пријавио за напад - казао је Вајукић.

Додао је да је испред куће код предулаза пронашао мртвог Веселића.

- Препао сам се и тијело сам узео и одвукао и ставио на бунар, али је оно пропало доље јер су се даске размакле. Док сам га вукао спао му је доњи веш. Узео сам га као и чаршаф и код своје куће запалио као и своје одијело и патике. Нисам имао намјеру да га убијем, а тијело и трагове сам склонио да могу да нађем неког да заштитим породицу - рекао је између осталог Вајукић те упутио саучешће породици убијеног и рекао да му је жао.

Он је још испричао да с Веселићем није имао никаквих проблема и сукоба и да је тог дана он код њега долазио кући три пута и донио им чак и цигаре.

Кћерка убијеног Веселића, Дијана Петковић истакла је да Вајукић износи неистине када каже да се вратио да види је ли њен отац жив те да је намјерно крио трагове свог злочина. 

Упитала га је што је брисао крв у кући, те лопатом чистио снијег испред и да ли је украо још нешто.

Вајукић је одговорио да није брисао крв и да је ту вече био мрак јер у селу није било струје, а негирао је да је чистио снијег те признао да је само украо чаршаф из куће.

Мајка и брат оптуженог, Слађана Којић и Милутин Вајукић казали су да је Богдан брат и син за пожељети, али да има проблем с алкохолом. 

- Сматрам да је алкохол проблем и да Богдан то никад тријезан не би урадио. Он је свима помагао, а с Веселићем није био у сукобу. Нажалост кад попије зна бити агресиван -рекао је Милутин Вајукић.

Богданова супруга Дајана изјавила је да он њу није тукао никада, али да су се свађали због алкохола јер је пио у кафани и није долазио кући. 

Признала је да је дан прије злочина, 23. јанаура звала полицију јер је Богдан галамио на њу како би га заплашила.

Богдана Вајукића оптужница терети да је Веселића брутално претукао и усмртио 24. јануара ове године између 18. 30 и 19. 30 часова  у Кољанима код Лакташа. 

Према оптужници други дан се вратио те скинуо одјећу с беживотног тијела Веселића и бацио га у бунар да би сакрио трагове.

ДОСИЈЕ

Богдан Вајукић се налази у притвору, а у Окружном суду Бањалука му се суди за друмско разбојништво из  2018. године које се догодило у мјесту Милошевци код  Лакташа. 

Он је раније осуђиван на новчану казну од 500 КМ због угрожавања безбједности те пола године условно због крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана