Optuženi Bogdan Vajukić svjedočio o ubistvu: Priznao da je tukao starca

Nebojša Tomašević
Optuženi Bogdan Vajukić svjedočio o ubistvu: Priznao da je tukao starca

BANjALUKA - Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša u banjalučkom Okružnom sudu je priznao da je Gojka Veselića (76) udario pesnicom više puta, ali da nije znao da ga je ubio i da nije planirao da počini zločin.

Ispričao je da je tijelo žrtve sklonio samo da bi imao vremena da zaštiti porodicu i da se planirao predati. Istakao je da te večeri nije pokušao da opljačka  Veselićevu komšinicu,  baku Danicu.

- Cijeli dan sam pio i popio oko 15 piva i sedam decilitara rakije. Te večeri me Dejan Popović povezao u Laktaše, ali me ostavio u blizini Veselićeve kuće u Koljanima. Otišao sam do njega da ga pitam da me odveze nazad u Laktaše - rekao je Vajukić.

Dodao je da ga je Veselić prvo obećao odvesti, a zatim rekao da ne može.

- Rekao sam mu "Ko te je...", a on mi odgovorio "pitaj svoje ku... kući ko nju je.." Tad sam ga udario pesnicom u lice ili grudi i pao je na frižider. Ustao je i  udario sam ga još tri puta, a zatim  još dva puta dok je padao. Okrenuo sam se i otišao kući  ne znajući da sam ga ubio - kazao je Vajukić.

Istakao je da je nakon nekog vremena došla policija, da su ga ispitivali za pljačku  Veselićeve komšinice i tukli da prizna da ju je napao.

- Rekao sam im da nisam napao tu ženu, ali sam pod prisilom priznao da jesam. Kada su me pustili otišao sam kući, a zatim do Veselića da vidim da li živ jer mi bilo čudno da me nije prijavio za napad - kazao je Vajukić.

Dodao je da je ispred kuće kod predulaza pronašao mrtvog Veselića.

- Prepao sam se i tijelo sam uzeo i odvukao i stavio na bunar, ali je ono propalo dolje jer su se daske razmakle. Dok sam ga vukao spao mu je donji veš. Uzeo sam ga kao i čaršaf i kod svoje kuće zapalio kao i svoje odijelo i patike. Nisam imao namjeru da ga ubijem, a tijelo i tragove sam sklonio da mogu da nađem nekog da zaštitim porodicu - rekao je između ostalog Vajukić te uputio saučešće porodici ubijenog i rekao da mu je žao.

On je još ispričao da s Veselićem nije imao nikakvih problema i sukoba i da je tog dana on kod njega dolazio kući tri puta i donio im čak i cigare.

Kćerka ubijenog Veselića, Dijana Petković istakla je da Vajukić iznosi neistine kada kaže da se vratio da vidi je li njen otac živ te da je namjerno krio tragove svog zločina. 

Upitala ga je što je brisao krv u kući, te lopatom čistio snijeg ispred i da li je ukrao još nešto.

Vajukić je odgovorio da nije brisao krv i da je tu veče bio mrak jer u selu nije bilo struje, a negirao je da je čistio snijeg te priznao da je samo ukrao čaršaf iz kuće.

Majka i brat optuženog, Slađana Kojić i Milutin Vajukić kazali su da je Bogdan brat i sin za poželjeti, ali da ima problem s alkoholom. 

- Smatram da je alkohol problem i da Bogdan to nikad trijezan ne bi uradio. On je svima pomagao, a s Veselićem nije bio u sukobu. Nažalost kad popije zna biti agresivan -rekao je Milutin Vajukić.

Bogdanova supruga Dajana izjavila je da on nju nije tukao nikada, ali da su se svađali zbog alkohola jer je pio u kafani i nije dolazio kući. 

Priznala je da je dan prije zločina, 23. janaura zvala policiju jer je Bogdan galamio na nju kako bi ga zaplašila.

Bogdana Vajukića optužnica tereti da je Veselića brutalno pretukao i usmrtio 24. januara ove godine između 18. 30 i 19. 30 časova  u Koljanima kod Laktaša. 

Prema optužnici drugi dan se vratio te skinuo odjeću s beživotnog tijela Veselića i bacio ga u bunar da bi sakrio tragove.

DOSIJE

Bogdan Vajukić se nalazi u pritvoru, a u Okružnom sudu Banjaluka mu se sudi za drumsko razbojništvo iz  2018. godine koje se dogodilo u mjestu Miloševci kod  Laktaša. 

On je ranije osuđivan na novčanu kaznu od 500 KM zbog ugrožavanja bezbjednosti te pola godine uslovno zbog krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana