Окружни суд Бањалука: Судија Пејовић негирао кривицу

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Суспендовани судија Основног суда у Бањалуци Небојша Пејовић негирао је кривицу по оптужници за трговину утицајем и кривично дјело повреде закона од стране судије.

Пејовић је пред судијом за претходно саслушање бањалучког Окружног суда изјавио да није крив за оно зашто га терете.
Њега оптужница терети да је 31. децембра 2019. године као судија у извршном поступку пред Основним судом у Бањалуци на рочишту ради продаје некретнина спријечио четири понуђача да учествују у јавном надметању о продаји некретнина. Радило се о четири стана у Бањалуци, једном пословном простору и викендици с двориштем у селу Ивањска.

На терет му се ставља да је, у намјери да понуђачу адвокату Стојану Вукајловићу, прибави имовинску корист, спријечио остала четири понуђача да учествују у јавном надметању. То је образложено тиме да нису уплатили обезбеђење за све некретнине које се продају, иако су они уплатили максимални износ од 10.000 марака за учешће у надметању.

- Након отварања јавног надметања оптужени је понудио на продају заједно све некретнине за износ од 283.400 КМ, односно једну половину њихове процењене вриједности у извршном поступку, не дозовољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача - наводи се у оптужници.

Додаје се да је Пејовић утврдио да само адвокат Вукајловић, као понуђач, испуњава услове за учешће у надметању.

- Након што је прихватио понуђени износ за све непокретности, судија је донео незакониту одлуку - закључак којим се предметне некретнине продају наведеном понуђачу за износ од 283.400 КМ, утичући својим поступањем на умањење износа за продају непокретности - наводи се у оптужници Републичког тужилаштва.

Пејовића оптужница још терети и за трговину утицајем јер је од С. Х. затражио и 21. априла ове године примио 1.000 евра да би, користећи свој судијски утицај, гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев за упис у судски регистар. Пејовић је новац примио у означеним новчаницама у једној угоститељском објекту, што је полиција пратила и ухапсила га на лицу мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана