Okružni sud Banjaluka: Sudija Pejović negirao krivicu

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Suspendovani sudija Osnovnog suda u Banjaluci Nebojša Pejović negirao je krivicu po optužnici za trgovinu uticajem i krivično djelo povrede zakona od strane sudije.

Pejović je pred sudijom za prethodno saslušanje banjalučkog Okružnog suda izjavio da nije kriv za ono zašto ga terete.
Njega optužnica tereti da je 31. decembra 2019. godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci na ročištu radi prodaje nekretnina spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina. Radilo se o četiri stana u Banjaluci, jednom poslovnom prostoru i vikendici s dvorištem u selu Ivanjska.

Na teret mu se stavlja da je, u namjeri da ponuđaču advokatu Stojanu Vukajloviću, pribavi imovinsku korist, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju. To je obrazloženo time da nisu uplatili obezbeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 maraka za učešće u nadmetanju.

- Nakon otvaranja javnog nadmetanja optuženi je ponudio na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM, odnosno jednu polovinu njihove procenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Pejović utvrdio da samo advokat Vukajlović, kao ponuđač, ispunjava uslove za učešće u nadmetanju.

- Nakon što je prihvatio ponuđeni iznos za sve nepokretnosti, sudija je doneo nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju nepokretnosti - navodi se u optužnici Republičkog tužilaštva.

Pejovića optužnica još tereti i za trgovinu uticajem jer je od S. H. zatražio i 21. aprila ove godine primio 1.000 evra da bi, koristeći svoj sudijski uticaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar. Pejović je novac primio u označenim novčanicama u jednoj ugostiteljskom objektu, što je policija pratila i uhapsila ga na licu mjesta.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana