Непотпуни подаци одгодили саслушање вјештака Џомбићеве одбране

Небојша Томашевић
Непотпуни подаци одгодили саслушање вјештака Џомбићеве одбране

БАЊАЛУКА - Економско - финансијско вјештачење по приједлогу одбране оптуженог бившег премијера Републике Српске Александра Џомбића није комплетирано, због чега је одгођено саслушање вјештака које је планирано за данас у бањалучком Окружном суду.

Џомбића терете за злоупотребе службеног положаја приликом додјеле милионског кредита Инвестиционо развојне банке РС предузећу “Енерголинија”.

Његов адвокат Зоран Бубић казао је да је вјештак урадио налаз, али без финасијских података предузећа “Алумина” за 2022. годину те да је обавијештен да тужиоцу треба додатно вријеме да се упозна са налазом.

- У току је израда завршног извјештаја у предузећу “Алумина” и вјештак би тражене податке за 2022. годину требао добити крајем фебруара. Тада ће урадити анализу тих податка и то неће бити нешто обимно - рекао је Бубић

Додао је да  због свега наведеног неће данас саслушати вјештака.

Џомбићева одбрана је данас суду као доказ предала документ Политика обезбјеђења пласмана Инвестиционо развојне банке РС која је донесена у мају 2011.године.

Бубић  је поновио да ће Џомбић бити саслушан након извођења економско - финансијског  вјештачења.

Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотреби службеног  положаја приликом додјељивања 19,4 милиона КМ кредита Инвестиционо - развојне банке “Енерголинији”. Наводи се да је он био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терете га и да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”.

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана