Nepotpuni podaci odgodili saslušanje vještaka Džombićeve odbrane

Nebojša Tomašević
Nepotpuni podaci odgodili saslušanje vještaka Džombićeve odbrane

BANjALUKA - Ekonomsko - finansijsko vještačenje po prijedlogu odbrane optuženog bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića nije kompletirano, zbog čega je odgođeno saslušanje vještaka koje je planirano za danas u banjalučkom Okružnom sudu.

Džombića terete za zloupotrebe službenog položaja prilikom dodjele milionskog kredita Investiciono razvojne banke RS preduzeću “Energolinija”.

Njegov advokat Zoran Bubić kazao je da je vještak uradio nalaz, ali bez finasijskih podataka preduzeća “Alumina” za 2022. godinu te da je obaviješten da tužiocu treba dodatno vrijeme da se upozna sa nalazom.

- U toku je izrada završnog izvještaja u preduzeću “Alumina” i vještak bi tražene podatke za 2022. godinu trebao dobiti krajem februara. Tada će uraditi analizu tih podatka i to neće biti nešto obimno - rekao je Bubić

Dodao je da  zbog svega navedenog neće danas saslušati vještaka.

Džombićeva odbrana je danas sudu kao dokaz predala dokument Politika obezbjeđenja plasmana Investiciono razvojne banke RS koja je donesena u maju 2011.godine.

Bubić  je ponovio da će Džombić biti saslušan nakon izvođenja ekonomsko - finansijskog  vještačenja.

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebi službenog  položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono - razvojne banke “Energoliniji”. Navodi se da je on bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana