Младожењи смањена казна због брака са малољетницом коју је продала мајка

Небојша Томашевић
Младожењи смањена казна због брака са малољетницом коју је продала мајка

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске измијенио је пресуду и смањио казну Јасмину Сеферовићу из Сарајева који је био осуђен на пет и по година затвора због трговине дјецом и заснивања ванбрачне заједнице са  Л.С. (16), те му је сада изрекао осам мјесеци затвора и то само за заснивање ванбрачне заједнице са дјететом.

Истовремено суд је потврдио пресуду његовом оцу Љуби  Сеферовићу који је добио 5.000 КМ новчане казне као и мајци дјевојчице Алмаси Сулејмановић која је осуђена условно на годину затвора и на 300 КМ новчане казне. Њих двоје  су осуђени јер су помогли у заснивању незаконите ванбрачне  заједнице. Алмаса С. неће ићи у затвор ако у року од двије године не почини ново кривично дјело.

- Жалбе браниоца оптужене Алмасе Сулејмановић и браниоца оптуженог Љубе Сеферовића су одбијене као неосноване. Дјелимично је уважена жалба браниоца оптуженог Јасмина Сеферовића те се пресуда преиначава у правној оцјени дјела и одлуци о казни, на начин да се радње оптуженог Јасмина описане у изреци те пресуде квалификују као кривично дјело ванбрачна заједница са дјететом, те му је изречена казна од осам мјесеци затвора-појаснила је секретар Врховног суда РС  Јелена Деспотовић.

Према првостепеној пресуди, Јасмин је током 2018. године путем „Фејсбука“ контактирао Л. С. и наговорио је да из Мостара дође у Бањалуку да би с њом засновао ванбрачну заједницу. Она је отпутовала код њега и живјели су у изнајмљеној кући, коју су користили бројни чланови породице Сеферовић. У првостепеној пресуди је наведено да је Јасмин присилио Л. С. да проси и да му доноси новац, а тукао ју је када не успије да прикупи довољно. Ударао ју је и када је остала трудна. У пресуди је наведено да је Љубо контактирао Алмасу и дао јој 1.900 КМ како би дала пристанак за ванбрачну заједницу Јасмина и њене кћерке Л. С. на шта је она и пристала.

Јасмин је првостепеном пресудом обавезан и да плати 5.000 КМ Л. С. за умањење опште животне способности. Суд је од Алмасе С. одузео и противправну новчану корист од 1.900 КМ.

Љубо Сеферовић је познат из предмета убиства Џенана Мемића из Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана