Mladoženji smanjena kazna zbog braka sa maloljetnicom koju je prodala majka

Nebojša Tomašević
Mladoženji smanjena kazna zbog braka sa maloljetnicom koju je prodala majka

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske izmijenio je presudu i smanjio kaznu Jasminu Seferoviću iz Sarajeva koji je bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog trgovine djecom i zasnivanja vanbračne zajednice sa  L.S. (16), te mu je sada izrekao osam mjeseci zatvora i to samo za zasnivanje vanbračne zajednice sa djetetom.

Istovremeno sud je potvrdio presudu njegovom ocu Ljubi  Seferoviću koji je dobio 5.000 KM novčane kazne kao i majci djevojčice Almasi Sulejmanović koja je osuđena uslovno na godinu zatvora i na 300 KM novčane kazne. Njih dvoje  su osuđeni jer su pomogli u zasnivanju nezakonite vanbračne  zajednice. Almasa S. neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

- Žalbe branioca optužene Almase Sulejmanović i branioca optuženog Ljube Seferovića su odbijene kao neosnovane. Djelimično je uvažena žalba branioca optuženog Jasmina Seferovića te se presuda preinačava u pravnoj ocjeni djela i odluci o kazni, na način da se radnje optuženog Jasmina opisane u izreci te presude kvalifikuju kao krivično djelo vanbračna zajednica sa djetetom, te mu je izrečena kazna od osam mjeseci zatvora-pojasnila je sekretar Vrhovnog suda RS  Jelena Despotović.

Prema prvostepenoj presudi, Jasmin je tokom 2018. godine putem „Fejsbuka“ kontaktirao L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku da bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu. Ona je otputovala kod njega i živjeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. U prvostepenoj presudi je navedeno da je Jasmin prisilio L. S. da prosi i da mu donosi novac, a tukao ju je kada ne uspije da prikupi dovoljno. Udarao ju je i kada je ostala trudna. U presudi je navedeno da je Ljubo kontaktirao Almasu i dao joj 1.900 KM kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu Jasmina i njene kćerke L. S. na šta je ona i pristala.

Jasmin je prvostepenom presudom obavezan i da plati 5.000 KM L. S. za umanjenje opšte životne sposobnosti. Sud je od Almase S. oduzeo i protivpravnu novčanu korist od 1.900 KM.

Ljubo Seferović je poznat iz predmeta ubistva Dženana Memića iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana