Марић негирао да је пријетио оптуженом Фикрету Хоџићу

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Унакрсним испитивањем свједока Кристијана Марићам економисте из Мостара данас је у Суду БиХ настављено суђење премијеру Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадилу Новалићу и осталима у вези са набавком 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ.

Адвокат Мирна Авдибеговић, бранилац власника предузећа "Сребрена малина" Фикрета Хоџића, представила је комуникације свједока са другим лицима и рекла да је Марић пријетио свом некадашњем сараднику Хоџићу, што је свједок данас негирао.

Авдибеговићева је показала нови, трећи документ о респираторима на којем су, како тврди, злоупотријебљени потпис и печат премијера ФБиХ Фадила Новалића.

Она је истакла да се ова документација налази у тужилачком спису и да је одбрана до њега дошла увидом у ту документацију, те изнијела доказе којим је намјеравала да компромитује Марића, који је у својим изјавама инкриминисао Хоџића, преносе федерални медији.

Авдибеговићева је представила свједоку комуникације из његовог мобилног телефона, као и документе који су пронађени у његовом лаптопу.

Марић је данас признао да је своје партнере у ранијој комуникацији лагао да је током истраге "цијеле седмице испитиван због овог случаја".

Након што су му представљени одређени докази и документи, Марић је потврдио да су цијене респиратора у марту и априлу 2020. године варирале, односно да су расле, те да су у то вријеме достизале и цијену од 40.000 евра по комаду, и то управо спорне врсте "АЦМ812А", што је више од цијене од 15.000 до 25.000 евра коју је наводио на претходном рочишту.

Марић је свједок Тужилаштва БиХ који је добио имунитет од кривичног гоњења и он је особа којој се Фикрет Хоџић, власник фирме “ФХ Сребрена малина” обратио за помоћ за набавку респиратора, али и заштитне медицинске опреме у борби против ковида 19.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана