Marić negirao da je prijetio optuženom Fikretu Hodžiću

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Unakrsnim ispitivanjem svjedoka Kristijana Marićam ekonomiste iz Mostara danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH /FBiH/ Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Advokat Mirna Avdibegović, branilac vlasnika preduzeća "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, predstavila je komunikacije svjedoka sa drugim licima i rekla da je Marić prijetio svom nekadašnjem saradniku Hodžiću, što je svjedok danas negirao.

Avdibegovićeva je pokazala novi, treći dokument o respiratorima na kojem su, kako tvrdi, zloupotrijebljeni potpis i pečat premijera FBiH Fadila Novalića.

Ona je istakla da se ova dokumentacija nalazi u tužilačkom spisu i da je odbrana do njega došla uvidom u tu dokumentaciju, te iznijela dokaze kojim je namjeravala da kompromituje Marića, koji je u svojim izjavama inkriminisao Hodžića, prenose federalni mediji.

Avdibegovićeva je predstavila svjedoku komunikacije iz njegovog mobilnog telefona, kao i dokumente koji su pronađeni u njegovom laptopu.

Marić je danas priznao da je svoje partnere u ranijoj komunikaciji lagao da je tokom istrage "cijele sedmice ispitivan zbog ovog slučaja".

Nakon što su mu predstavljeni određeni dokazi i dokumenti, Marić je potvrdio da su cijene respiratora u martu i aprilu 2020. godine varirale, odnosno da su rasle, te da su u to vrijeme dostizale i cijenu od 40.000 evra po komadu, i to upravo sporne vrste "ACM812A", što je više od cijene od 15.000 do 25.000 evra koju je navodio na prethodnom ročištu.

Marić je svjedok Tužilaštva BiH koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja i on je osoba kojoj se Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina” obratio za pomoć za nabavku respiratora, ali i zaštitne medicinske opreme u borbi protiv kovida 19.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana