Мацура ослобођен оптужби за тероризам

Н.Т.
Мацура ослобођен оптужби за тероризам

БАЊАЛУКА - Стоматолошки техничар Милан Мацура (37) из Бањалуке у Врховном суду Републике Српске правоснажно је ослобођен оптужби за тероризам.

Секретар овог суда Јелена Деспотовић појаснила је да је вијеће одбило жалбу Републичког тужилаштва као неосновану те је потврђена ослобађајућа пресуда бањалучког Окружног суда.

Мацура је у поновљеном суђењу ослобођен оптужби усљед недостатка доказа. Њему се за ово дјело судило јер је на друштвеној мрежи "Инстаграм" написао да ће на себе ставити већу количину експлозива "Ц4" и доћи на мјесто манифестације "Зимзоград" у центру Бањалуке и разнијети се. Он је први оптужени за тероризам у Републици Српској.

Мацура је прво био осуђен на условну казну од године затвора, али је пресуду укинуо Врховни суд РС и предмет је враћен Окружном суду Бањалука који га је у новом поступку и ослободио.

Према оптужници, које је ослобођен, Мацура је величајући себе као хероја пријетио тероризмом с циљем озбиљног застрашивања грађана и нарушавања и уништавања основних уставних, политичких, економских и друштвених структура Српске. У спорној поруци због које доспио на оптуженичку клупу написао је, између осталог, да без проблема на себе може да натовари 150 килограма "Ц4" експлозива, а без да ико посумња. Навео је још: "Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разријеђеног пива, вина и ракије, примитивизма, дрољетина и свих осталих пи.....Волио бих да се ова моја молба схвати јако озбиљно. Цијеним да би све добротворне организације на овим просторима које се баве увозом Ц4 експлозива, нафте бомби, минобацача, калашњикова, није да их нема, имали корист од сљедећег: Одговорно тврдим да сам првокласни материјал за самоубицу и вољан сам да то покажем на примјеру Зимзограда", написао је Мацура  и додао да ће га због његове жртве прогласити херојем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана