Macura oslobođen optužbi za terorizam

N.T.
Macura oslobođen optužbi za terorizam

BANjALUKA - Stomatološki tehničar Milan Macura (37) iz Banjaluke u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno je oslobođen optužbi za terorizam.

Sekretar ovog suda Jelena Despotović pojasnila je da je vijeće odbilo žalbu Republičkog tužilaštva kao neosnovanu te je potvrđena oslobađajuća presuda banjalučkog Okružnog suda.

Macura je u ponovljenom suđenju oslobođen optužbi usljed nedostatka dokaza. Njemu se za ovo djelo sudilo jer je na društvenoj mreži "Instagram" napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva "C4" i doći na mjesto manifestacije "Zimzograd" u centru Banjaluke i raznijeti se. On je prvi optuženi za terorizam u Republici Srpskoj.

Macura je prvo bio osuđen na uslovnu kaznu od godine zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS i predmet je vraćen Okružnom sudu Banjaluka koji ga je u novom postupku i oslobodio.

Prema optužnici, koje je oslobođen, Macura je veličajući sebe kao heroja prijetio terorizmom s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Srpske. U spornoj poruci zbog koje dospio na optuženičku klupu napisao je, između ostalog, da bez problema na sebe može da natovari 150 kilograma "C4" eksploziva, a bez da iko posumnja. Naveo je još: "Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi.....Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda", napisao je Macura  i dodao da će ga zbog njegove žrtve proglasiti herojem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana