Лажним љекарским налазима узео 47.000 КМ пензије

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

ЗЕНИЦА - Шефик Бајрић из Зенице осуђен је у Општинском суду у овом граду на три и по године затвора јер је уз захтјев за пензионисање доставио лажни налаз да болује од депресивне психозе, на основу чега је добио инвалидску пензију.

Он је осуђен за кривично дјело превара и како се наводи у пресуди, која је неправоснажна, лажним чињеницама је довео у заблуду Институт за медицинска вјештачења здравственог стања у Сарајеву да болује од депресивне психозе, на основу чега је и добио рјешење о пензионисању.

Према оптужници Тужилаштва Зеничко-добојског кантона, Бајрић је 17. септембра 2008. године приложио неистинито отпусно писмо Кантоналне болнице Зеница уз захтјев за остваривање права пензијског и инвалидског осигурања. Документа је предао Федералном заводу за ПИО/МИО, Кантоналној административној служби у Зеници, а према том отпусном писму, он је наводно био на лијечењу од 12. августа до 7. септембра 2008. године на одјељењу психијатрије.

- Осим тога, приложио је и извјештај изабраног доктора медицине примарне здравствене заштите. Лажним приказивањем чињеница наведених у отпусном писму довео је у заблуду љекаре поменутог института који су навели да код Бајрића постоји прва категорија инвалидности због болести депресивна психоза. У заблуду је довео и директора ФЗ МИО/ПИО, Кантоналне административне службе Зеница који му је на основу таквог налаза донио рјешење о признавању права на инвалидску пензију у износу од 179,61 КМ - наведено је у оптужници на основу које је Бајрић осуђен.

Даље се додаје да је поменути двије године касније, у мају 2010. године, приликом контролног прегледа здравственог стања Институту приложио отпусно писмо Кантоналне болнице Зеница, Служба за психијатрију, са неистинитим садржајем.

- Одржавајући у заблуди љекаре Института, Бајрић је навео да код њега и даље постоји прва категорија инвалидности због исте болести. Он је тако одржавао у заблуди директора ФЗ МИО/ПИО Кантоналне административне службе Зеница који му је на основу контролног налаза, оцјене и мишљења донио коначно рјешење којим се оптуженом признаје право на инвалидску пензију у износу од 179,61 КМ почев од 14. маја 2009. године па му је од тада до 30. априла прошле године исплаћено укупно 47.285,86 КМ, за који је износ оштетио ФЗ МИО/ПИО - стоји у оптужници.

Одштета Шефик Бајрић је пресудом обавезан да надокнади штету Федералном заводу пензијско и инвалидско осигурање ФЗ ПИО/МИО Мостар у износу од 47.285,86 КМ. Одштету је дужан да измири у року од 15 дана након правоснажности пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана