Lažnim ljekarskim nalazima uzeo 47.000 KM penzije

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

ZENICA - Šefik Bajrić iz Zenice osuđen je u Opštinskom sudu u ovom gradu na tri i po godine zatvora jer je uz zahtjev za penzionisanje dostavio lažni nalaz da boluje od depresivne psihoze, na osnovu čega je dobio invalidsku penziju.

On je osuđen za krivično djelo prevara i kako se navodi u presudi, koja je nepravosnažna, lažnim činjenicama je doveo u zabludu Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja u Sarajevu da boluje od depresivne psihoze, na osnovu čega je i dobio rješenje o penzionisanju.

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Bajrić je 17. septembra 2008. godine priložio neistinito otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica uz zahtjev za ostvarivanje prava penzijskog i invalidskog osiguranja. Dokumenta je predao Federalnom zavodu za PIO/MIO, Kantonalnoj administrativnoj službi u Zenici, a prema tom otpusnom pismu, on je navodno bio na liječenju od 12. avgusta do 7. septembra 2008. godine na odjeljenju psihijatrije.

- Osim toga, priložio je i izvještaj izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite. Lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u otpusnom pismu doveo je u zabludu ljekare pomenutog instituta koji su naveli da kod Bajrića postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti depresivna psihoza. U zabludu je doveo i direktora FZ MIO/PIO, Kantonalne administrativne službe Zenica koji mu je na osnovu takvog nalaza donio rješenje o priznavanju prava na invalidsku penziju u iznosu od 179,61 KM - navedeno je u optužnici na osnovu koje je Bajrić osuđen.

Dalje se dodaje da je pomenuti dvije godine kasnije, u maju 2010. godine, prilikom kontrolnog pregleda zdravstvenog stanja Institutu priložio otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, sa neistinitim sadržajem.

- Održavajući u zabludi ljekare Instituta, Bajrić je naveo da kod njega i dalje postoji prva kategorija invalidnosti zbog iste bolesti. On je tako održavao u zabludi direktora FZ MIO/PIO Kantonalne administrativne službe Zenica koji mu je na osnovu kontrolnog nalaza, ocjene i mišljenja donio konačno rješenje kojim se optuženom priznaje pravo na invalidsku penziju u iznosu od 179,61 KM počev od 14. maja 2009. godine pa mu je od tada do 30. aprila prošle godine isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, za koji je iznos oštetio FZ MIO/PIO - stoji u optužnici.

Odšteta Šefik Bajrić je presudom obavezan da nadoknadi štetu Federalnom zavodu penzijsko i invalidsko osiguranje FZ PIO/MIO Mostar u iznosu od 47.285,86 KM. Odštetu je dužan da izmiri u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana