Кудра осуђен због убиства Милинковића

Небојша Томашевић
Кудра осуђен због убиства Милинковића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Стефан Делић звани Курда из Сокоца осуђен је у Окружном суду у Источном Сарајево на 12 година затвора због убиства Мирослава Милинковића званог Бато, потврђено је "Гласу Српске".

Како се наводи у пресуди, која је објављена на сајту суда уз навођење иницијале, убиство се десило 18. јуна лани у улици Цара Лазара на Сокоцу и свему је претходила свађа.

- Милинковић је тог дана на улици зауставио аутомобил ”фолксваген”, у којем је био и Б.Д., и то након што је на тротоару угледао Делића у друштву са Сашом Караџићем. Милинковић је изашао из возила носећи пиштољ и пошао је у правцу  Делића, који је био у друштву са Караџићем. Делић је у намјери да га лиши живота  том приликом из пиштоља ”ЦЗ” М70, калибра 7,65 милиметара, испалио три хица у правцу Милинковића и погодио га у предјелу лијеве половине леђа, те му нанио тешке повреде опасне по живот у виду разорења плућног ткива- наводи се у пресуди.

Додаје се да се Милинковић удаљио од возила те је према Делићу испалио 11 хитаца из пиштоља ”ЦЗ” 99, калибра девет милиметара, те га погодио у предјелу десног рамена.  Како се даље наводи Милинковић се потом вратио до возила, гдје је пао и умро усљед повреде коју му је нанио Делић. Цијели догађај снимиле су надзорне камере, што је било од великог значаја за расвјетљавање цијелог догађаја. Делић се након тога   заједно са  Караџићем удаљио до угоститељског објекта "Ајсберг" у улици Гласиначка гдје је пиштољ "ЦЗ М70"  предао брату Д. Б. који је оружје  бацио у непосредној близини наведеног угоститељског објекта, у дворишту куће у улици Гласиначка општина Соколац, у којој нико не борави. Према оптужници Делић није имао дозволу за поменути пиштољ.

Пресуда није правоснажна и дозвољена је жалба Врховном суду Републике Српске.

Мотив обрачуна у пресуди није поменут, а током истраге се наводило да се радило о обрачуну чланова двије зараћене криминалне групе. Делић и Караџић су према непотврђеним информацијама  наводно блиски Огњену Орашанину званом Орас који се повезује са такозваним "Шкаљарским криминалним кланом". Милинковић се повезује  са  ауто мафијашким групама и Дарком Елезом. Против Милинковића је  МУП РС прошле године поднио извјештај због сумње да је у октобру 2020. године подметнуо експлозивну направу под аутомобил "форд галакси" који је користио Орашанин. То убиство су наводно организовали Елез и Радоје Звицер који је наручио убиство Орашанина. Испод аутомобила Орашанина је у октобру 2020. године подметнута бомбу која није експлодирала, јер је на вријеме уочена и деактивирана.

ПИШТОЉ

Пресудом од Делића је одузет пиштољ којим је убио Милинковића, док је породица жртва са имовинско-правним захтјевом упућена на парницу.

Суд је одлучио и да Делића ослободи плаћања трошкова поступка због, како наводе, лошег имовног стања. Оштећени у овом случају упућени су на парнични поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана