Kudra osuđen zbog ubistva Milinkovića

Nebojša Tomašević
Kudra osuđen zbog ubistva Milinkovića

ISTOČNO SARAJEVO - Stefan Delić zvani Kurda iz Sokoca osuđen je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevo na 12 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Milinkovića zvanog Bato, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako se navodi u presudi, koja je objavljena na sajtu suda uz navođenje inicijale, ubistvo se desilo 18. juna lani u ulici Cara Lazara na Sokocu i svemu je prethodila svađa.

- Milinković je tog dana na ulici zaustavio automobil ”folksvagen”, u kojem je bio i B.D., i to nakon što je na trotoaru ugledao Delića u društvu sa Sašom Karadžićem. Milinković je izašao iz vozila noseći pištolj i pošao je u pravcu  Delića, koji je bio u društvu sa Karadžićem. Delić je u namjeri da ga liši života  tom prilikom iz pištolja ”CZ” M70, kalibra 7,65 milimetara, ispalio tri hica u pravcu Milinkovića i pogodio ga u predjelu lijeve polovine leđa, te mu nanio teške povrede opasne po život u vidu razorenja plućnog tkiva- navodi se u presudi.

Dodaje se da se Milinković udaljio od vozila te je prema Deliću ispalio 11 hitaca iz pištolja ”CZ” 99, kalibra devet milimetara, te ga pogodio u predjelu desnog ramena.  Kako se dalje navodi Milinković se potom vratio do vozila, gdje je pao i umro usljed povrede koju mu je nanio Delić. Cijeli događaj snimile su nadzorne kamere, što je bilo od velikog značaja za rasvjetljavanje cijelog događaja. Delić se nakon toga   zajedno sa  Karadžićem udaljio do ugostiteljskog objekta "Ajsberg" u ulici Glasinačka gdje je pištolj "CZ M70"  predao bratu D. B. koji je oružje  bacio u neposrednoj blizini navedenog ugostiteljskog objekta, u dvorištu kuće u ulici Glasinačka opština Sokolac, u kojoj niko ne boravi. Prema optužnici Delić nije imao dozvolu za pomenuti pištolj.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Motiv obračuna u presudi nije pomenut, a tokom istrage se navodilo da se radilo o obračunu članova dvije zaraćene kriminalne grupe. Delić i Karadžić su prema nepotvrđenim informacijama  navodno bliski Ognjenu Orašaninu zvanom Oras koji se povezuje sa takozvanim "Škaljarskim kriminalnim klanom". Milinković se povezuje  sa  auto mafijaškim grupama i Darkom Elezom. Protiv Milinkovića je  MUP RS prošle godine podnio izvještaj zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil "ford galaksi" koji je koristio Orašanin. To ubistvo su navodno organizovali Elez i Radoje Zvicer koji je naručio ubistvo Orašanina. Ispod automobila Orašanina je u oktobru 2020. godine podmetnuta bombu koja nije eksplodirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana.

PIŠTOLj

Presudom od Delića je oduzet pištolj kojim je ubio Milinkovića, dok je porodica žrtva sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Sud je odlučio i da Delića oslobodi plaćanja troškova postupka zbog, kako navode, lošeg imovnog stanja. Oštećeni u ovom slučaju upućeni su na parnični postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana