Кћерка убијеног предлаже снимак као нови доказ: Почело поновљено суђење Богдану Вајукићу

Небојша Томашевић
Кћерка убијеног предлаже снимак као нови доказ: Почело поновљено суђење Богдану Вајукићу

БАЊАЛУКА - Кћерка убијеног Гојка Веселића (76), Дијана Петковић, путем пуномоћника, адвоката Стојана Вукајловића, предложила је да на поновљеном суђењу Богдану Вајукићу, којег терете за убиство њеног оца, буде прегледан снимак вађења тијела убијеног старца из бунара у који га је оптужени убацио.

Тужилац Тања Мрђа у бањалучком Окружном суду  је истакла  да снимак раније нису имали, али да сматра да ће он допринијети доказивању  свирепости убиства.

Вајукић је  био осуђен на 10 година затвора за смрт Веселића, али га суд није осудио за тешко убиство на свиреп и подмукао начин како је био оптужен већ за тешку тјелесну повреду са смртном посљедицом. Ту пресуду укинуо је Врховни суд Републике Српске који је уважио жалбу оптужбе и вратио на ново суђење.

Тужилац Мрђа је на почетку поновљеног суђења начинила мање измјене у оптужници па сада Вајукића терети да је починио тешко убиство на свиреп начин. Избрисана је одредба да је то дјело починио и на подмукао начин. 

Како је појаснио предсједник судског вијећа бањалучког Окружног суда Благоје Драгосављевић,  пресуда Вајукићу је укинута јер Врховни суд сматра да првостепено вијеће није довољно добро цијенило битне чињенице везане за околности извршења кривичног дјела.

- Врховни суд сматра и да није правилно цијењен психички однос оптуженог према дјелу у погледу посљедице. Такође се наводи да првостепено вијеће није добро цијенило несразмјер у годинама и снази између оптуженог и жртве - појаснио је судија Драгосављевић.

Он је након тога затражио од оптужбе и одбране да се изјасне о новим доказима. Тужилац је предлагала поновно саслушање свједока или вјештака, али је суд утврдио да је то непотребно, што су сматрали и одбрана и оштећени. Одбрана није имала нових доказа. Предсједник судског вијећа Благоје Драгосављевић је након тога одлучио  да буду прихваћени сви докази  који су раније раније изведени у овом поступку.

Судија је појаснио  да поменути видео снимак не може бити сам по себи доказ, али да неће ускратити право оштећених да предлажу доказе.  Истакао  је да снимак  може бити доказ само ако укаже на нове чињенице које до сада  нису  утврђене. Судија је затражио  да снимак буде достављен тужиоцу и  одбрани како би се изјаснили о њему, те да  се појасни када је и како настао.

Адвокат Вукајловић појаснио је да су снимак вађења тијела убијеног из бунара направили припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП- Републике Српске. Суђење је одгођено за 30. август када ће бити одлучен да ли ће поменути снинмак бити изведен као доказ.

Вајукића оптужница терети да је Веселића брутално претукао и усмртио 24. јануара прошле године између 18. 30 и 19. 30 часова  у Кољанима код Лакташа. Према оптужници други дан се вратио те скинуо одјећу с беживотног тијела Веселића и бацио га у бунар да би сакрио трагове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана