Kćerka ubijenog predlaže snimak kao novi dokaz: Počelo ponovljeno suđenje Bogdanu Vajukiću

Nebojša Tomašević
Kćerka ubijenog predlaže snimak kao novi dokaz: Počelo ponovljeno suđenje Bogdanu Vajukiću

BANjALUKA - Kćerka ubijenog Gojka Veselića (76), Dijana Petković, putem punomoćnika, advokata Stojana Vukajlovića, predložila je da na ponovljenom suđenju Bogdanu Vajukiću, kojeg terete za ubistvo njenog oca, bude pregledan snimak vađenja tijela ubijenog starca iz bunara u koji ga je optuženi ubacio.

Tužilac Tanja Mrđa u banjalučkom Okružnom sudu  je istakla  da snimak ranije nisu imali, ali da smatra da će on doprinijeti dokazivanju  svireposti ubistva.

Vajukić je  bio osuđen na 10 godina zatvora za smrt Veselića, ali ga sud nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način kako je bio optužen već za tešku tjelesnu povredu sa smrtnom posljedicom. Tu presudu ukinuo je Vrhovni sud Republike Srpske koji je uvažio žalbu optužbe i vratio na novo suđenje.

Tužilac Mrđa je na početku ponovljenog suđenja načinila manje izmjene u optužnici pa sada Vajukića tereti da je počinio teško ubistvo na svirep način. Izbrisana je odredba da je to djelo počinio i na podmukao način. 

Kako je pojasnio predsjednik sudskog vijeća banjalučkog Okružnog suda Blagoje Dragosavljević,  presuda Vajukiću je ukinuta jer Vrhovni sud smatra da prvostepeno vijeće nije dovoljno dobro cijenilo bitne činjenice vezane za okolnosti izvršenja krivičnog djela.

- Vrhovni sud smatra i da nije pravilno cijenjen psihički odnos optuženog prema djelu u pogledu posljedice. Takođe se navodi da prvostepeno vijeće nije dobro cijenilo nesrazmjer u godinama i snazi između optuženog i žrtve - pojasnio je sudija Dragosavljević.

On je nakon toga zatražio od optužbe i odbrane da se izjasne o novim dokazima. Tužilac je predlagala ponovno saslušanje svjedoka ili vještaka, ali je sud utvrdio da je to nepotrebno, što su smatrali i odbrana i oštećeni. Odbrana nije imala novih dokaza. Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je nakon toga odlučio  da budu prihvaćeni svi dokazi  koji su ranije ranije izvedeni u ovom postupku.

Sudija je pojasnio  da pomenuti video snimak ne može biti sam po sebi dokaz, ali da neće uskratiti pravo oštećenih da predlažu dokaze.  Istakao  je da snimak  može biti dokaz samo ako ukaže na nove činjenice koje do sada  nisu  utvrđene. Sudija je zatražio  da snimak bude dostavljen tužiocu i  odbrani kako bi se izjasnili o njemu, te da  se pojasni kada je i kako nastao.

Advokat Vukajlović pojasnio je da su snimak vađenja tijela ubijenog iz bunara napravili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP- Republike Srpske. Suđenje je odgođeno za 30. avgust kada će biti odlučen da li će pomenuti sninmak biti izveden kao dokaz.

Vajukića optužnica tereti da je Veselića brutalno pretukao i usmrtio 24. januara prošle godine između 18. 30 i 19. 30 časova  u Koljanima kod Laktaša. Prema optužnici drugi dan se vratio te skinuo odjeću s beživotnog tijela Veselića i bacio ga u bunar da bi sakrio tragove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana