Измијењена оптужница против Горана Мирковића: Умјесто за насиље оптужен за убиство пунца

Небојша Томашевић
Измијењена оптужница против Горана Мирковића: Умјесто за насиље оптужен за убиство пунца

БАЊАЛУКА - Окружни тужилац Сања Гузина након извођења планираних доказа измијенила је оптужницу против Горана Мирковића (56) којег сада терети за убиство пунца Милана Мудринића (80) које је починио у стању битно смањене урачунљивости у прекорачењу границе нужне одбране.

Оптужени се раније теретио за насиље у породици или породичној заједници које починио у неурачунљивом стању прекорачивши нужну одбрану. Измјенама оптужнице Мирковићу је стављено на терет да је кривично дјело починио из евентуалног умишљаја.

Мирковић је свједочећи у своју корист рекао да није намјеравао да убије пунца, већ да се бранио. Казао је да је чуо од неких људи да је Мудринић причао да ће га убити, а затим продати његову дјецу Циганима.

- Тог дана дошао сам из Словеније и када сам улазио у двориште чуо сам кћерку да говори да не улазим да ће ме дјед убити. Позвао сам полицију која је дошла и није га нашла, те су отишли и рекли да их назовем ако ме нападне. Мудринић се крио на тавану у бурету. Да су га нашли, не би се ово десило - рекао је Мирковић.

Додао је да је након одласка полиције отишао да из гепека возила извади ствари, те је тада чуо кћерку да више “иде дјед да те убије”.

- Мудринић је пришао са коцем дужине метар и по и полупао шајбну на ауту и хаубу, а затим је рекао “сад ћу те убити” те је замахнуо на мене према глави. Први ударац сам зауставио ногом, чак ми је патика пукла, а други руком. Помјерао сам се уназад од њега према кући, те сам видио сјекиру уза зид код врата коју сам зграбио за ушице како би му држалицом избио колац. Када је замахнуо и ја сам, те се од удара сјекира ротирала и исклизнула ми је из руке. Видио сам да је он пао па сам отишао до комшије да зовем полицију и хитну - рекао је Мирковић.

Осим тога, нагласио је да је Мудринић нападао и комшије и био лош човјек. Казао је да му је жао због свега што се десило.

Према оптужници, Мирковић је злочин починио 21. августа 2019. године око 22 часа након свађе са пунцем у својој кући у мјесту Брезик - Ламинци. Наведено је да с пунцем није био у добрим односима те су се њих двојица прво посвађали због дуга, а затим су почели да се нагуравају и хватају за одјећу. Сукоб је спријечила супруга оптуженог Милка Мирковић која је њега гурнула у кухињу, а оца Милана напоље. Наводи се да је Мудринић по изласку из куће рекао да му оптужени не треба враћати новац, али да ће му полупати возило да га не може возити, те је пришао паркираном “голфу 3” на којем је  цјепаницом разбио предње вјетробранско стакло.

Даље се наводи да је Мудринић цјепаницом ударио оптуженог Мирковића који је у стању битно смањене способности да схвати значај свог дјела и да управља својим поступцима усљед привремене душевне поремећености, одбијајући напад узео сјекиру и оштрицом ударио Мудринића у предјелу тјемена главе, прекорачивши границе нужне одбране. Мудринић је од повреда преминуо три дана касније. Наводи се да је оптужени Мирковић био свјестан да ударцем сјекире може проузроковати смрт оштећеног на што је пристао.

Кик-бокс

Суд је интересовало како је оптужени Горан Мирковић успио да ногом одбије напад ако је Милан Мудринић коцем замахнуо ка његовој глави. Мирковић је рекао да је тренирао кик-бокс и да има зелени појас, али на питања предсједника судског вијећа Благоје Драгосављевића, није одговорио колико има појасева у кик-боксу. Судију је интересовало да ли је учио да удара ногом у главу те да ли кик-бокс подразумијева ударце и ногама и рукама. Мирковић је рекао да је тренирао из рекреације те да се у кик-боксу користе руке, а ногама удара да се онеспособи противник, да падне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана