Izmijenjena optužnica protiv Gorana Mirkovića: Umjesto za nasilje optužen za ubistvo punca

Nebojša Tomašević
Izmijenjena optužnica protiv Gorana Mirkovića: Umjesto za nasilje optužen za ubistvo punca

BANjALUKA - Okružni tužilac Sanja Guzina nakon izvođenja planiranih dokaza izmijenila je optužnicu protiv Gorana Mirkovića (56) kojeg sada tereti za ubistvo punca Milana Mudrinića (80) koje je počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti u prekoračenju granice nužne odbrane.

Optuženi se ranije teretio za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje počinio u neuračunljivom stanju prekoračivši nužnu odbranu. Izmjenama optužnice Mirkoviću je stavljeno na teret da je krivično djelo počinio iz eventualnog umišljaja.

Mirković je svjedočeći u svoju korist rekao da nije namjeravao da ubije punca, već da se branio. Kazao je da je čuo od nekih ljudi da je Mudrinić pričao da će ga ubiti, a zatim prodati njegovu djecu Ciganima.

- Tog dana došao sam iz Slovenije i kada sam ulazio u dvorište čuo sam kćerku da govori da ne ulazim da će me djed ubiti. Pozvao sam policiju koja je došla i nije ga našla, te su otišli i rekli da ih nazovem ako me napadne. Mudrinić se krio na tavanu u buretu. Da su ga našli, ne bi se ovo desilo - rekao je Mirković.

Dodao je da je nakon odlaska policije otišao da iz gepeka vozila izvadi stvari, te je tada čuo kćerku da više “ide djed da te ubije”.

- Mudrinić je prišao sa kocem dužine metar i po i polupao šajbnu na autu i haubu, a zatim je rekao “sad ću te ubiti” te je zamahnuo na mene prema glavi. Prvi udarac sam zaustavio nogom, čak mi je patika pukla, a drugi rukom. Pomjerao sam se unazad od njega prema kući, te sam vidio sjekiru uza zid kod vrata koju sam zgrabio za ušice kako bi mu držalicom izbio kolac. Kada je zamahnuo i ja sam, te se od udara sjekira rotirala i iskliznula mi je iz ruke. Vidio sam da je on pao pa sam otišao do komšije da zovem policiju i hitnu - rekao je Mirković.

Osim toga, naglasio je da je Mudrinić napadao i komšije i bio loš čovjek. Kazao je da mu je žao zbog svega što se desilo.

Prema optužnici, Mirković je zločin počinio 21. avgusta 2019. godine oko 22 časa nakon svađe sa puncem u svojoj kući u mjestu Brezik - Laminci. Navedeno je da s puncem nije bio u dobrim odnosima te su se njih dvojica prvo posvađali zbog duga, a zatim su počeli da se naguravaju i hvataju za odjeću. Sukob je spriječila supruga optuženog Milka Mirković koja je njega gurnula u kuhinju, a oca Milana napolje. Navodi se da je Mudrinić po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati vozilo da ga ne može voziti, te je prišao parkiranom “golfu 3” na kojem je  cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo.

Dalje se navodi da je Mudrinić cjepanicom udario optuženog Mirkovića koji je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario Mudrinića u predjelu tjemena glave, prekoračivši granice nužne odbrane. Mudrinić je od povreda preminuo tri dana kasnije. Navodi se da je optuženi Mirković bio svjestan da udarcem sjekire može prouzrokovati smrt oštećenog na što je pristao.

Kik-boks

Sud je interesovalo kako je optuženi Goran Mirković uspio da nogom odbije napad ako je Milan Mudrinić kocem zamahnuo ka njegovoj glavi. Mirković je rekao da je trenirao kik-boks i da ima zeleni pojas, ali na pitanja predsjednika sudskog vijeća Blagoje Dragosavljevića, nije odgovorio koliko ima pojaseva u kik-boksu. Sudiju je interesovalo da li je učio da udara nogom u glavu te da li kik-boks podrazumijeva udarce i nogama i rukama. Mirković je rekao da je trenirao iz rekreacije te da se u kik-boksu koriste ruke, a nogama udara da se onesposobi protivnik, da padne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana