Инспекторка шефицу тровала мравоцидом јер није добила жељену позицију

Небојша Томашевић
Инспекторка шефицу тровала мравоцидом јер није добила жељену позицију

БАЊАЛУКА – Бивши инспектор у Педагошком заводу Републике Српске Нина Нинковић (57) из Бањалуке у вријеме покушаја убиства помоћника директора Завода Слађане Танасић била је урачунљива, а све је урадила јер је била незадовољна деградацијом на послу, односно тиме што није добила позицију за коју је сматрала да јој припада.

Показало је ово саслушање појединих свједока тужилаштва, као и  психијатријско вјештачење оптужене које је урадила вјештак специјалиста психијатрије и субспецијалиста судске психијатрије Сања Вукадиновић-Стојановић.

Нинковићева је оптужена да је Танасићеву покушала да убије тако што јој је сипала отров у кафу.

- Оптужена је у вријеме почињења кривичног дјела, као и прије и послије могла да схвати значај свог дјела и управља поступцима. Ради се о личности која има нарцисоидне и сензитивно параноидне црте, као и особи која је у одређеној ситуацију склона доминацији – казала је вјештак Вукадиновић-Стојановић те додала да оптуженој није потребно лијечење.

Појаснила је да је из става оптужене о кривичном дјелу закључила да је Нинковићева жељела позицију за коју сматра да јој припада.

Истакла је да оптужена не болује од душевне болести, нити привременог душевног поремећаја.

Премјештај

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић појаснио  је током свједочења у суду да је оптужена Нинковић била незадовољна систематизацијом на послу.

- Нинковићева је била  вршилац дужности директора Завода и када сам именован, она је постављена за начелника Одјељења за предшколско и основно васпитање и образовање. Обављала је и послове начелника за средње образовање и васпитање. Када  су именовани начелници за средње образовање и Одјељења за вредновање квалитета и васпитно образовног рада, Нина није била задовољна чињеницом да  сад имају још два начелника - рекао је Дамјановић.

Додао је да оптужена није била задовољна ни када је Влада Српске  Танасићеву поставила за помоћника директора Завода.

- Нина је након тога била одговорна Танасићевој коју је покушавала да избјегне и видјело се незадовољство. Говорила је да је она једина стручна у Заводу, а да смо ми остали дошли по политичкој линији. Када сам видио да ствари не функционишу између њих и због повећања обима посла  у Одјељењу за вредновање квалитет,а Нина је премјштена у то одјељење. Жалила се на ту одлуку и њена жалба је прихваћена   - рекао је између осталог Дамјановић те потврдио да је оптужена Нинковић доктор педагогије, а Танасићева професор биологије.

Кафа имала непријатан мирис

Кафе куварица у Заводу Радана Мутић потврдила је да ју је почетком децембра прошле године звала Танасићева и рекла да нешто није уреду с кафом.

- Кафа је имала непријатан мирис као санитарије, тачније био је то јак смрад. Кафе је била скоро пуна шоља, а  ја сипам до пола. Скувала сам нову кафу коју сам узела из нове кутије и та је била добра, а ону прву сам однијела и просула. Шољице сам опрала - рекла је Мутићева.

Казала је да је након два или три дана поновио звала Танасићева те рекла да кафа опет није у реду.

- Та кафа је такође смрдила и био је исти мирис као и она прва, док је шољица била пуна до врха.  Слађа је рекла да направим кафу нову из оне прве кутије и то сам урдила и та је кафа била у реду. Не сећам се шта је даље било - рекла је Мутићева.

Није појаснила да ли је и другу кафу просула или није - прво је рекла да је и ту кафу просула као и прву и опрала шољице,  а затим да се не сјећа шта је урадила, али да зна да је опрала шољице.

Мутићева је појаснила да је Танасићева пије нес кафу те да је она свим запосленим, јер су тако тражили, прије почетка посла око 7.45 часова ујутро носила и остављала кафе на столу. Ова свједокиња је била под великим стресом због свједочења те је у једном моменту рекла да се ен осјеча добро и затражила воде те је у једном моменту почела да плаче.. Њено свједочење погодило је и оптужени која је такође заплакала.

Начелница Одјељења за опште и правне послове и финансије у Заводу Весна Гајић казала је да ју је Танасићева звала да нешто да види и рекла да нешто није уреду с кафом.

- Кафа је смрдила на избјељивач и шољица је била дупке пуна. Позвали смо Мутићеву да направи нову кафу, једну из кутије из које правила прву кафу која није била добра, а другу из нове кутије. Обе те кафе које је направила биле су у реду и биле су до пола шољице,а она што је смрдила је пуна. Схватили смо да нешто није у реду те сам колегиници рекла да позове полицију - рекла је Гајићева.

Она је потврдила да је на једном састанку оптужена Нинковић вербално напала Танасићеву  у вези савјетовања за физичко образовање.

Оптужница

Окружно јавно тужилаштво Бањалука Нинковићеву терети да је од 8. до 21. децембра прошле године у просторијама Педагошког завода Републике Српске у два наврата ушла у канцеларију 17, коју користи Танасићева, и у кафу јој сипала средство које може проузроковати смрт јер садржи натријев хипоклорит, који се у слободној продаји налази у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање.

Према оптужници, Танасићева у оба наврата, 8. и 9. децембра кафу није попила због сумњивог мириса. Међутим, како се наводи у оптужници, Нинковићева је 21. децембра око 7.55 часова оштећеној у кафу сипала "мравоцид-жохароцид".

Нинковићева је након тога ухапшена на дјелу, а "тровање" кафе је снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, "подметнута" у канцеларију Танасићеве.

Танасићева је цијели случај пријавила полицији након што је, због чудног мириса кафе, посумњала да јој је неко у шољу сипао "доместос". Иначе, Танасићева од покушаја тровања није претрпила тешке повреде и у то вријеме је нормално долазила на посао.

Вјештачење

Током истраге рађено је токсиколошко-хемијско вјештачење чији резултати указују да у кафи, коју је оштећена предала полицији, нису пронађене потенцијално токсичне супстанце.

С друге стране у кафи, шољи, кашици, као и отвореној кесици "мравоцида -жохароцида", која је приликом хапшења одузета од Нинковићеве, идентификовано је присуство фипронила.

У истом вјештачењу се наводи да би за човјека просјечне тјелесне масе од 60 килограма, процијењена вриједност акутне тоскичности износила од три до 18 грама фипронила. С обзиром на то да једна кесица "мравоцида" садржи 2,5 милиграма фипронила, вјештаци наводе да би за достизање акутне токсичности (за особу од 60 килограма) било потребно 1.200 кесица "мравоцида".

Такође се наводи да вриједност прихватљивог дневног уноса за човјека износи 0,0002 мг/кг, што значи да би за човјека просјечне масе од 60 кг прихватљив дневни унос фипронила износио 0,012 мг. У конкретном случају, гдје је из кесице од пет грама "мравоцида" искориштено 4,86 г, вјештаци сматрају да је та доза 202,5 пута већа доза од прихватљивог дневног уноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана