Inspektorka šeficu trovala mravocidom jer nije dobila željenu poziciju

Nebojša Tomašević
Inspektorka šeficu trovala mravocidom jer nije dobila željenu poziciju

BANjALUKA – Bivši inspektor u Pedagoškom zavodu Republike Srpske Nina Ninković (57) iz Banjaluke u vrijeme pokušaja ubistva pomoćnika direktora Zavoda Slađane Tanasić bila je uračunljiva, a sve je uradila jer je bila nezadovoljna degradacijom na poslu, odnosno time što nije dobila poziciju za koju je smatrala da joj pripada.

Pokazalo je ovo saslušanje pojedinih svjedoka tužilaštva, kao i  psihijatrijsko vještačenje optužene koje je uradila vještak specijalista psihijatrije i subspecijalista sudske psihijatrije Sanja Vukadinović-Stojanović.

Ninkovićeva je optužena da je Tanasićevu pokušala da ubije tako što joj je sipala otrov u kafu.

- Optužena je u vrijeme počinjenja krivičnog djela, kao i prije i poslije mogla da shvati značaj svog djela i upravlja postupcima. Radi se o ličnosti koja ima narcisoidne i senzitivno paranoidne crte, kao i osobi koja je u određenoj situaciju sklona dominaciji – kazala je vještak Vukadinović-Stojanović te dodala da optuženoj nije potrebno liječenje.

Pojasnila je da je iz stava optužene o krivičnom djelu zaključila da je Ninkovićeva željela poziciju za koju smatra da joj pripada.

Istakla je da optužena ne boluje od duševne bolesti, niti privremenog duševnog poremećaja.

Premještaj

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović pojasnio  je tokom svjedočenja u sudu da je optužena Ninković bila nezadovoljna sistematizacijom na poslu.

- Ninkovićeva je bila  vršilac dužnosti direktora Zavoda i kada sam imenovan, ona je postavljena za načelnika Odjeljenja za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje. Obavljala je i poslove načelnika za srednje obrazovanje i vaspitanje. Kada  su imenovani načelnici za srednje obrazovanje i Odjeljenja za vrednovanje kvaliteta i vaspitno obrazovnog rada, Nina nije bila zadovoljna činjenicom da  sad imaju još dva načelnika - rekao je Damjanović.

Dodao je da optužena nije bila zadovoljna ni kada je Vlada Srpske  Tanasićevu postavila za pomoćnika direktora Zavoda.

- Nina je nakon toga bila odgovorna Tanasićevoj koju je pokušavala da izbjegne i vidjelo se nezadovoljstvo. Govorila je da je ona jedina stručna u Zavodu, a da smo mi ostali došli po političkoj liniji. Kada sam vidio da stvari ne funkcionišu između njih i zbog povećanja obima posla  u Odjeljenju za vrednovanje kvalitet,a Nina je premjštena u to odjeljenje. Žalila se na tu odluku i njena žalba je prihvaćena   - rekao je između ostalog Damjanović te potvrdio da je optužena Ninković doktor pedagogije, a Tanasićeva profesor biologije.

Kafa imala neprijatan miris

Kafe kuvarica u Zavodu Radana Mutić potvrdila je da ju je početkom decembra prošle godine zvala Tanasićeva i rekla da nešto nije uredu s kafom.

- Kafa je imala neprijatan miris kao sanitarije, tačnije bio je to jak smrad. Kafe je bila skoro puna šolja, a  ja sipam do pola. Skuvala sam novu kafu koju sam uzela iz nove kutije i ta je bila dobra, a onu prvu sam odnijela i prosula. Šoljice sam oprala - rekla je Mutićeva.

Kazala je da je nakon dva ili tri dana ponovio zvala Tanasićeva te rekla da kafa opet nije u redu.

- Ta kafa je takođe smrdila i bio je isti miris kao i ona prva, dok je šoljica bila puna do vrha.  Slađa je rekla da napravim kafu novu iz one prve kutije i to sam urdila i ta je kafa bila u redu. Ne sećam se šta je dalje bilo - rekla je Mutićeva.

Nije pojasnila da li je i drugu kafu prosula ili nije - prvo je rekla da je i tu kafu prosula kao i prvu i oprala šoljice,  a zatim da se ne sjeća šta je uradila, ali da zna da je oprala šoljice.

Mutićeva je pojasnila da je Tanasićeva pije nes kafu te da je ona svim zaposlenim, jer su tako tražili, prije početka posla oko 7.45 časova ujutro nosila i ostavljala kafe na stolu. Ova svjedokinja je bila pod velikim stresom zbog svjedočenja te je u jednom momentu rekla da se en osječa dobro i zatražila vode te je u jednom momentu počela da plače.. Njeno svjedočenje pogodilo je i optuženi koja je takođe zaplakala.

Načelnica Odjeljenja za opšte i pravne poslove i finansije u Zavodu Vesna Gajić kazala je da ju je Tanasićeva zvala da nešto da vidi i rekla da nešto nije uredu s kafom.

- Kafa je smrdila na izbjeljivač i šoljica je bila dupke puna. Pozvali smo Mutićevu da napravi novu kafu, jednu iz kutije iz koje pravila prvu kafu koja nije bila dobra, a drugu iz nove kutije. Obe te kafe koje je napravila bile su u redu i bile su do pola šoljice,a ona što je smrdila je puna. Shvatili smo da nešto nije u redu te sam koleginici rekla da pozove policiju - rekla je Gajićeva.

Ona je potvrdila da je na jednom sastanku optužena Ninković verbalno napala Tanasićevu  u vezi savjetovanja za fizičko obrazovanje.

Optužnica

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Ninkovićevu tereti da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda Republike Srpske u dva navrata ušla u kancelariju 17, koju koristi Tanasićeva, i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje.

Prema optužnici, Tanasićeva u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Međutim, kako se navodi u optužnici, Ninkovićeva je 21. decembra oko 7.55 časova oštećenoj u kafu sipala "mravocid-žoharocid".

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a "trovanje" kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, "podmetnuta" u kancelariju Tanasićeve.

Tanasićeva je cijeli slučaj prijavila policiji nakon što je, zbog čudnog mirisa kafe, posumnjala da joj je neko u šolju sipao "domestos". Inače, Tanasićeva od pokušaja trovanja nije pretrpila teške povrede i u to vrijeme je normalno dolazila na posao.

Vještačenje

Tokom istrage rađeno je toksikološko-hemijsko vještačenje čiji rezultati ukazuju da u kafi, koju je oštećena predala policiji, nisu pronađene potencijalno toksične supstance.

S druge strane u kafi, šolji, kašici, kao i otvorenoj kesici "mravocida -žoharocida", koja je prilikom hapšenja oduzeta od Ninkovićeve, identifikovano je prisustvo fipronila.

U istom vještačenju se navodi da bi za čovjeka prosječne tjelesne mase od 60 kilograma, procijenjena vrijednost akutne toskičnosti iznosila od tri do 18 grama fipronila. S obzirom na to da jedna kesica "mravocida" sadrži 2,5 miligrama fipronila, vještaci navode da bi za dostizanje akutne toksičnosti (za osobu od 60 kilograma) bilo potrebno 1.200 kesica "mravocida".

Takođe se navodi da vrijednost prihvatljivog dnevnog unosa za čovjeka iznosi 0,0002 mg/kg, što znači da bi za čovjeka prosječne mase od 60 kg prihvatljiv dnevni unos fipronila iznosio 0,012 mg. U konkretnom slučaju, gdje je iz kesice od pet grama "mravocida" iskorišteno 4,86 g, vještaci smatraju da je ta doza 202,5 puta veća doza od prihvatljivog dnevnog unosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana