Ињац није крива за штету од 122,5 милиона КМ: Ослобађајућа пресуда у случају “Бобар банкa”

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Бивша директорица Агенција за банкарство Републике Српске Славица Ињац у бањалучком Окружном суду ослобођена је оптужби за несавјестан рад у служби, односно да је пропустила надзор над Бобар банком чијом пропашћу је причињена штета од 122,5 милиона марака.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић казао је да је оптужена ослобођена усљед недостатка доказа.

Ињац је казала да је очекивала овакву пресуду.

- Захваљујем се адвокату Влади Адамовићу јер је најтеже бранити невине - рекла је Ињац.

Оптужница Републичког тужилаштва Ињац је теретила  да је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да Бобар банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује. Према оптужници, због велике кредитне изложености према повезаним лицима Бобар банка је пропала те су оштећени бројне фирме, општине, фондови и укупна штета је 122,5 милиона марака.

Оптужницу против Ињац и још 15 особа је још у фебруару 2017.године подигло Тужилаштво БиХ и на терет им је стављено да  су дјеловали као злочиначка група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ.

Предмет против Ињчеве пребачен је 2018. године у Окружни суд у Бањалуци због њене болести. Републичко тужилаштво је против ње измијенило оптужницу у марту прошле године и на терет јој ставило блаже кривично дјело несавјесно пословање, а „скинуло“ кривично дјело организовани криминал.

Током суђења које је почело 2019, а завршено 12. јануара ове године  одржана су чак 43 рочишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана