Injac nije kriva za štetu od 122,5 miliona KM: Oslobađajuća presuda u slučaju “Bobar banka”

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Bivša direktorica Agencija za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac u banjalučkom Okružnom sudu oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi, odnosno da je propustila nadzor nad Bobar bankom čijom propašću je pričinjena šteta od 122,5 miliona maraka.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da je optužena oslobođena usljed nedostatka dokaza.

Injac je kazala da je očekivala ovakvu presudu.

- Zahvaljujem se advokatu Vladi Adamoviću jer je najteže braniti nevine - rekla je Injac.

Optužnica Republičkog tužilaštva Injac je teretila  da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi i ukupna šteta je 122,5 miliona maraka.

Optužnicu protiv Injac i još 15 osoba je još u februaru 2017.godine podiglo Tužilaštvo BiH i na teret im je stavljeno da  su djelovali kao zločinačka grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM.

Predmet protiv Injčeve prebačen je 2018. godine u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti. Republičko tužilaštvo je protiv nje izmijenilo optužnicu u martu prošle godine i na teret joj stavilo blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje, a „skinulo“ krivično djelo organizovani kriminal.

Tokom suđenja koje je počelo 2019, a završeno 12. januara ove godine  održana su čak 43 ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana