Година затвора јер је "травом" частио познанике

Н.Т.
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Раде Мијатовић (34) из Градишке признао је да је познаницима давао да уживају марихуану и пристао да буде осуђен на годину затвора за кривично дјело омогућивање уживања опојних дрога које му је оптужницом стављено на терет.

Он је са републичкиом Окружним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице којим је предвиђена поменута казна.

Вијеће бањалучког Окружног суда, којим је предсједавао судија Драган Улетиловић, прихватило је тај споразум. Пресуда Мијатовићу биће изречена сутра.

Према оптужници Мијатовић је током 2020. па све до 10. марта 2021. године у више наврата марихуану давао на уживање четворици младића међу којима је један био малољетан. Све се дешавало на подручју Градишке.

Они су марихуану мотали у џоинт и заједно и појединачно пушили.

Тужилац Александар Симоновић је истакао да сматра да је казна од годину затвора адекватна кривичном дјелу које је починио оптужени.

- Вјерујемо да ће се постићи сврха кажњавања и да ће то утицати на њега да не чини кривична дјела, али и на друге да схвате да је то кажњиво - појаснио је тужилац Симоновић.

Мијатовићев адвокат Милица Цвијановић нагласила је да је закључивање споразума била воља и жеља њеног клијента, а она сматра да се у овом случају ради о блажем кривичном дјелу.

- Мој брањеник је наркотике почео да користи тек након тешке повреде када је остао  једва жив. Нажалост то је утицало да чини оно што је радио. Он је више од годину чист и не користи наркотике нити има везе са њима. На њега ће сигурно утицати пресуда да не више не чини криивична дјела - рекла је адвокат Цвијановићева.

Мијатовић је истакао да се каје због свега те је обећао да се више неће чинити кривична дјела те му се овако нешто неће поновити.

Он је појаснио да ради као електричар и да се повриједио 2010. године док је обављао послове на електро мрежи када га је ударила струја.

Све се десило када је он примијетио да да се жице високог напона у близини трафоа у Козинцима код Градишке додирују и предложио је да их затегну. Тада је прислонио љестве уз трафо-станицу у Козинцима како би се попео, али их је изненадни вјетар бацио на жице и настао је спој те га је ударила струја. Он је захваљујући невјероватној срећи, и брзој интервенцији његових колега и Хитне помоћи, успио да преживи.

Ублажавање

Приликом закључивања споразума тужилаштво је имало у виду да је Раде Мијатовић неосуђиван те његово понашање и околности под којима је почињено кривично дјело па му је казна ублажена.

Према Кривичном законику Републике Српске предвиђена казна за омогућивање уживања опојних дрога за више лица је од двије до 12 година затвора. Законске одредбе омогућавају да се ублажи највише до године затвора што је у овом случају и учињено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана