Godina zatvora jer je "travom" častio poznanike

N.T.
Foto: GS

BANjALUKA - Rade Mijatović (34) iz Gradiške priznao je da je poznanicima davao da uživaju marihuanu i pristao da bude osuđen na godinu zatvora za krivično djelo omogućivanje uživanja opojnih droga koje mu je optužnicom stavljeno na teret.

On je sa republičkiom Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice kojim je predviđena pomenuta kazna.

Vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović, prihvatilo je taj sporazum. Presuda Mijatoviću biće izrečena sutra.

Prema optužnici Mijatović je tokom 2020. pa sve do 10. marta 2021. godine u više navrata marihuanu davao na uživanje četvorici mladića među kojima je jedan bio maloljetan. Sve se dešavalo na području Gradiške.

Oni su marihuanu motali u džoint i zajedno i pojedinačno pušili.

Tužilac Aleksandar Simonović je istakao da smatra da je kazna od godinu zatvora adekvatna krivičnom djelu koje je počinio optuženi.

- Vjerujemo da će se postići svrha kažnjavanja i da će to uticati na njega da ne čini krivična djela, ali i na druge da shvate da je to kažnjivo - pojasnio je tužilac Simonović.

Mijatovićev advokat Milica Cvijanović naglasila je da je zaključivanje sporazuma bila volja i želja njenog klijenta, a ona smatra da se u ovom slučaju radi o blažem krivičnom djelu.

- Moj branjenik je narkotike počeo da koristi tek nakon teške povrede kada je ostao  jedva živ. Nažalost to je uticalo da čini ono što je radio. On je više od godinu čist i ne koristi narkotike niti ima veze sa njima. Na njega će sigurno uticati presuda da ne više ne čini kriivična djela - rekla je advokat Cvijanovićeva.

Mijatović je istakao da se kaje zbog svega te je obećao da se više neće činiti krivična djela te mu se ovako nešto neće ponoviti.

On je pojasnio da radi kao električar i da se povrijedio 2010. godine dok je obavljao poslove na elektro mreži kada ga je udarila struja.

Sve se desilo kada je on primijetio da da se žice visokog napona u blizini trafoa u Kozincima kod Gradiške dodiruju i predložio je da ih zategnu. Tada je prislonio ljestve uz trafo-stanicu u Kozincima kako bi se popeo, ali ih je iznenadni vjetar bacio na žice i nastao je spoj te ga je udarila struja. On je zahvaljujući nevjerovatnoj sreći, i brzoj intervenciji njegovih kolega i Hitne pomoći, uspio da preživi.

Ublažavanje

Prilikom zaključivanja sporazuma tužilaštvo je imalo u vidu da je Rade Mijatović neosuđivan te njegovo ponašanje i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo pa mu je kazna ublažena.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske predviđena kazna za omogućivanje uživanja opojnih droga za više lica je od dvije do 12 godina zatvora. Zakonske odredbe omogućavaju da se ublaži najviše do godine zatvora što je u ovom slučaju i učinjeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana