Фочанском судији затвор јер је кршио закон

Небојша Томашевић
Фочанском судији затвор јер је кршио закон

БАЊАЛУКА - Судија Основног суда у Фочи Ермин Корда у бањалучком Окружном суду данас је осуђен на годину затвора јер је кршењем закона досудио хотел "Чајниче" Општини Чајниче те тако оштетио заложног повјериоца Небојшу Јањића за око 93.000 КМ.

Осуђен је за кривично дјело повреду закона од стране судије или јавног тужиоца. 

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић који је објавио пресуду.

Према пресуди Корда  је поступао у извршном поступку од 4. јула 2013. године до 6. августа 2020. године у продаји хотела “Чајниче”. 

Наводи се да је на приједлог тражилаца извршења Благоја и Јоване Ковачевић против извршеника Божице Тановић, а ради извршења над непокретности хотела “Чајниче” донио Рјешење о досуди, којим је купцу Општини Чајниче, досудио хотел "Чајниче" са помоћном зградом и двориштем. 
Како је, читајући пресуду, навео судија Улетиловић, оптужени Корда  је то урадио у намјери да оштети заложног повјериоца Небојшу Јањића.

- Оптужени је знао да Општина Чајниче, као тражилац извршења, односно купац није уплатила цјелокупни износ купопродајне цијене за некретнину од 293.669 КМ а која је постигнута на рочишту за јавно надметање, већ је уплатила 278.212. КМ, што је мање за 15.456 КМ, односно цијена је мања за износ потраживања које је купац имао према извршенику - рекао је читајући пресуду судија Улетиловић.

Додао је да је оптужени Корда потом наложио Републучкој управи за геодетске и имовинско - правне послове да над поменутом некретнином упишу право својине у корист купца.

Према пресуди, Корда је након продаје хотела донио рјешења о намирењу потражилаца Благоја и Јоване Ковачевић, Раде Симића, Министарства финансија Српске подручна јединица Источно Сарајево. Та рјешења је донио прије него је намирен заложни повјерилац Небојша Јањић који је по закону требао да има приоритет у намирењу.

У пресуди се наводи да је рјешење о исплати цјелокупног потраживања Јањића од 189.900 КМ Корда донио 20. јануара 2020. године иако је знао да он неће бити намирен у цјелости. На основу тог рјешења Јањићу је исплаћено 96.899 КМ, а остало је да му се намири 93.087 КМ.

Корди се у пресуди ставља на терет да је у поступку извршења на непокретностима, свјесно кршио Закон о извршном поступку.

Образлажући пресуду судија Улетиловић је рекао да суд сматра да постоји довољно доказа да је оптужени починио кривично дјело за које се терети.

- Кршио је одредбе Закона о извршном поступку и свјесно заобишао облогаторне прописе да се прво мора намирити заложни повјерилац. Суд је оптуженом изрекао казну испод законског минимума због особито олакшавајући околности као што су старосна доб, неосуђиваност, породичне прилике - рекао је између осталог судија Улетиловић.

Пресудом је Корда обавезан да плати трошкове кривичног поступка од 3234 КМ и судски паушал од 300 КМ.

Јањић, који издржава седмогодишњу казну затвора због шверца наркотицима, раније је на једном од ранијих рочишта рекао да од Републике Српске потражује 93.000 КМ јер је продајом хотела "Чајниче" остао без свог новца

Он је у свједочењу пред судијама појаснио да је он власнику хотела "Чајниче" Божици Тановић посудио 98.000 КМ, а новац му није враћен па је дуг уписан на хотел. Казао је да је за продају хотела  чуо у затвору од једне особе из Чајнича и није био упознат са тим.

- Ради намирења дуга сам ангажовао адвоката Зубака и обавијестио га да је хотел продат. Послије тога ми је долазио судија Корда са секретарицом у затвор и причали смо у вези извршног поступка над хотелом. Тад ми је рекао да су паре на рачуну суда и споменуо ми главницу и тражио жиро рачун на који да ми се то исплати - рекао је раније Јањић.

Пред судијама је испричао да је питао судију за камате, јер је он на основу ранијег поступка добио рјешење о досуди на име дуга и камата на износ од око 196.000 КМ. Потврдио да је на име тог рјешења на рачун његовог адвоката легло око 98.000 КМ, те додао да потражује још 93.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана