Fočanskom sudiji zatvor jer je kršio zakon

Nebojša Tomašević
Fočanskom sudiji zatvor jer je kršio zakon

BANjALUKA - Sudija Osnovnog suda u Foči Ermin Korda u banjalučkom Okružnom sudu danas je osuđen na godinu zatvora jer je kršenjem zakona dosudio hotel "Čajniče" Opštini Čajniče te tako oštetio založnog povjerioca Nebojšu Janjića za oko 93.000 KM.

Osuđen je za krivično djelo povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca. 

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović koji je objavio presudu.

Prema presudi Korda  je postupao u izvršnom postupku od 4. jula 2013. godine do 6. avgusta 2020. godine u prodaji hotela “Čajniče”. 

Navodi se da je na prijedlog tražilaca izvršenja Blagoja i Jovane Kovačević protiv izvršenika Božice Tanović, a radi izvršenja nad nepokretnosti hotela “Čajniče” donio Rješenje o dosudi, kojim je kupcu Opštini Čajniče, dosudio hotel "Čajniče" sa pomoćnom zgradom i dvorištem. 
Kako je, čitajući presudu, naveo sudija Uletilović, optuženi Korda  je to uradio u namjeri da ošteti založnog povjerioca Nebojšu Janjića.

- Optuženi je znao da Opština Čajniče, kao tražilac izvršenja, odnosno kupac nije uplatila cjelokupni iznos kupoprodajne cijene za nekretninu od 293.669 KM a koja je postignuta na ročištu za javno nadmetanje, već je uplatila 278.212. KM, što je manje za 15.456 KM, odnosno cijena je manja za iznos potraživanja koje je kupac imao prema izvršeniku - rekao je čitajući presudu sudija Uletilović.

Dodao je da je optuženi Korda potom naložio Republučkoj upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove da nad pomenutom nekretninom upišu pravo svojine u korist kupca.

Prema presudi, Korda je nakon prodaje hotela donio rješenja o namirenju potražilaca Blagoja i Jovane Kovačević, Rade Simića, Ministarstva finansija Srpske područna jedinica Istočno Sarajevo. Ta rješenja je donio prije nego je namiren založni povjerilac Nebojša Janjić koji je po zakonu trebao da ima prioritet u namirenju.

U presudi se navodi da je rješenje o isplati cjelokupnog potraživanja Janjića od 189.900 KM Korda donio 20. januara 2020. godine iako je znao da on neće biti namiren u cjelosti. Na osnovu tog rješenja Janjiću je isplaćeno 96.899 KM, a ostalo je da mu se namiri 93.087 KM.

Kordi se u presudi stavlja na teret da je u postupku izvršenja na nepokretnostima, svjesno kršio Zakon o izvršnom postupku.

Obrazlažući presudu sudija Uletilović je rekao da sud smatra da postoji dovoljno dokaza da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti.

- Kršio je odredbe Zakona o izvršnom postupku i svjesno zaobišao oblogatorne propise da se prvo mora namiriti založni povjerilac. Sud je optuženom izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma zbog osobito olakšavajući okolnosti kao što su starosna dob, neosuđivanost, porodične prilike - rekao je između ostalog sudija Uletilović.

Presudom je Korda obavezan da plati troškove krivičnog postupka od 3234 KM i sudski paušal od 300 KM.

Janjić, koji izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora zbog šverca narkoticima, ranije je na jednom od ranijih ročišta rekao da od Republike Srpske potražuje 93.000 KM jer je prodajom hotela "Čajniče" ostao bez svog novca

On je u svjedočenju pred sudijama pojasnio da je on vlasniku hotela "Čajniče" Božici Tanović posudio 98.000 KM, a novac mu nije vraćen pa je dug upisan na hotel. Kazao je da je za prodaju hotela  čuo u zatvoru od jedne osobe iz Čajniča i nije bio upoznat sa tim.

- Radi namirenja duga sam angažovao advokata Zubaka i obavijestio ga da je hotel prodat. Poslije toga mi je dolazio sudija Korda sa sekretaricom u zatvor i pričali smo u vezi izvršnog postupka nad hotelom. Tad mi je rekao da su pare na računu suda i spomenuo mi glavnicu i tražio žiro račun na koji da mi se to isplati - rekao je ranije Janjić.

Pred sudijama je ispričao da je pitao sudiju za kamate, jer je on na osnovu ranijeg postupka dobio rješenje o dosudi na ime duga i kamata na iznos od oko 196.000 KM. Potvrdio da je na ime tog rješenja na račun njegovog advokata leglo oko 98.000 KM, te dodao da potražuje još 93.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana