Џомбић свједок своје одбране

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић, Архива

БАЊАЛУКА - Бивши премијер Републике Српске Александар Џомбић који је оптужен за злоупотребе службеног положаја приликом додјеле милионског кредита Инвестиционо развојне банке Српске предузећу “Енерголинија”, биће свједок одбране.

Ово је данас на суђењу Џомбићу у бањалучком Окружном суду најавио његов адвокат Зоран Бубић.

Додао  је да ће Џомбић бити саслушан након извођења економско - финасијског  вјештачења које су захтијевали и које би требало да буде завршено до почетка фебруара.

Свједок одбране Обрад Белензада, бивши предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске,  ни овај пут се није појавио у суду и адвокат Бубић рекао је да одустају од његовог саслушања.

- Свједок је болестан и незивјесно је када ће моћи да приступи на суђење. С обзиром на то да смо саслушали већ једног свједока из синдиката сматрамо да имамо довољно доказа у том смислу да одустанемо од саслушања Белензаде -  појаснио је Бубић.

Џомбићева одбрана данас је суду као доказ предала уговор о обављању књиговодствено - финансијских послова између зворничких предузећа “Алумина” и “Енерголинија”.

- Из тог уговора види се да је „Алумина“ обављала књиговодствене послове за „Енерголинију“. Тај уговор је продужаван све до стечаја „Енерголиније“ 2016. и 2017. године - рекао је Бубић

Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотреби службеног  положаја приликом додјељивања 19,4 милиона КМ кредита Инвестиционо - развојне банке “Енерголинији”. Наводи се да је он био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терете га и да је звао тадашњег директора ИРБ-а Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит "Енерголинији".

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона марака, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Суђење Џомбићу наставља се 14. фебруара саслушањем вјештака одбране.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана