Džombić svjedok svoje odbrane

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Pozderović, Arhiva

BANjALUKA - Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić koji je optužen za zloupotrebe službenog položaja prilikom dodjele milionskog kredita Investiciono razvojne banke Srpske preduzeću “Energolinija”, biće svjedok odbrane.

Ovo je danas na suđenju Džombiću u banjalučkom Okružnom sudu najavio njegov advokat Zoran Bubić.

Dodao  je da će Džombić biti saslušan nakon izvođenja ekonomsko - finasijskog  vještačenja koje su zahtijevali i koje bi trebalo da bude završeno do početka februara.

Svjedok odbrane Obrad Belenzada, bivši predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske,  ni ovaj put se nije pojavio u sudu i advokat Bubić rekao je da odustaju od njegovog saslušanja.

- Svjedok je bolestan i nezivjesno je kada će moći da pristupi na suđenje. S obzirom na to da smo saslušali već jednog svjedoka iz sindikata smatramo da imamo dovoljno dokaza u tom smislu da odustanemo od saslušanja Belenzade -  pojasnio je Bubić.

Džombićeva odbrana danas je sudu kao dokaz predala ugovor o obavljanju knjigovodstveno - finansijskih poslova između zvorničkih preduzeća “Alumina” i “Energolinija”.

- Iz tog ugovora vidi se da je „Alumina“ obavljala knjigovodstvene poslove za „Energoliniju“. Taj ugovor je produžavan sve do stečaja „Energolinije“ 2016. i 2017. godine - rekao je Bubić

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebi službenog  položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono - razvojne banke “Energoliniji”. Navodi se da je on bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit "Energoliniji".

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona maraka, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Suđenje Džombiću nastavlja se 14. februara saslušanjem vještaka odbrane.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana