Двије године затвора зa убиство пунца сјекиром

Небојша Томашевић
Двије године затвора зa убиство пунца сјекиром

БАЊАЛУКА – Горан Мирковић (56) из Градишке осуђен је у бањалучком Окружном суду на двије године затвора јер је у стању битно смањене урачунљивости у прекорачењу границе нужне одбране убио пунца Милана Мудринића (80) којег је ударио сјекиром у главу.

Пресудом је обавезан да кћерки убијеног, а својој супрузи Милки Мирковић исплати одштету од 5.000 КМ због смрти блиског лица, односно оца. То мора да уради у року од 15 дана након правоснажности пресуде.

Мирковића су раније теретили за насиље у породици или породичној заједници које починио у неурачунљивом стању прекорачивши нужну одбрану.

Тужилаштво је по окончању извођења доказа  измијенило оптужницу па му је на терет стављен покушај убиства у стању битно смањене урачунљивости и прекорачењу нужне одбране. Измјенама му је стављено да је  кривично дјело починио из евентуалног умишљаја.

Према оптужници, Мирковић је злочин починио 21. августа 2019. године око 22 часа након свађе са пунцем Мудринићем у својој кући у мјесту Брезик - Ламинци. Наводи се да са пунцем није био у добрим односима те су се њих двојица прво посвађали због дуга, а затим у почели да се нагуравају и хватају за одјећу. Сукоб је спријечила супруга оптуженог Милка Мирковић која Мирковића гурнула у кухињу, а оца напоље.

У оптужници се даље наводи да је Мудринић по изласку из куће рекао да му оптужени не треба враћати новац, али да ће му полупати возило да га не може возити, те је пришао паркираном „голфу 3“ на којем је  цјепаницом разбио предње вјетробранско стакло.

Даље се наводи да је Мудринић цјепаницом ударио оптуженог Мирковића који је у стању битно смањене способности да схвати значај свог дјела и да управља својим поступцима усљед привремене душевне поремећености, одбијајући напад узео сјекиру и оштрицом ударио Мудринића у предјелу тјемена главе, прекорачивши границе нужне одбране.

Мудринић је од повреда преминуо три дана касније.

Наводи се да је оптужени Мирковић био свјестан да ударцем сјекире може проузроковати смрт оштећеног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана